'Economische missie steeds interactiever'

Dit artikel delen:

De economische missie naar de Verenigde Staten, High Tech Connections, die eind september voor de derde keer plaatsvindt, krijgt een steeds interactiever karakter. Aan het aantal deelnemers is te zien dat de belangstelling voor internationaal ondernemen nog steeds groot is.

De High Tech Connections, de economische missie op het gebied van ict en innovatie, die eind september in San Francisco voor de derde maal wordt georganiseerd, is interactiever dan ooit. Dat zegt staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. "Het eerste jaar waren er vooral veel algemene toespraken door grote namen als Carly Fiorina, maar dit jaar hebben we gekozen voor interactiviteit in de vorm van inhoudelijke break out-sessies, elevator pitches en matchmaking." Bij de elevator pitches krijgen bedrijven de kans om in korte tijd te vertellen wat ze doen en wat ze voor een andere onderneming kunnen betekenen. Bij het matchmaking worden op basis van vooraf ingevulde criteria ondernemingen aan elkaar gekoppeld die vervolgens één-op-één met elkaar in gesprek kunnen komen.

Publiek-privaat

De handelsmissie is een initiatief van de staatssecretaris en de Amerikaanse ambassade in Nederland met als doel de technologische samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten te bevorderen. "Er ontstaan niet alleen deals tussen Nederlandse en Amerikaanse bedrijven, ook Nederlandse bedrijven onderling doen goede zaken tijdens zo'n missie, is gebleken", zegt Heemskerk. Hij benadrukt dat het gaat om een publiek-private missie, die wordt ondersteund door een aantal grote bedrijven uit de ict-industrie, zoals Philips, ASML, IBM, Microsoft en Oracle. "Het gaat deze bedrijven vooral ook om het meedenken met de grote veranderingen in de sector", aldus Rodrigo Pinto Scholtbach, beleidsmedewerker van het ministerie van Economische Zaken en belast met de organisatie van de missie.

Elektronisch patiëntendossier

Naast de toegenomen interactiviteit is ook gekozen voor een minder technische opzet. "De onderwerpen die nu worden behandeld, zijn meer toepassingsgericht", legt Marten van den Berg, plaatsvervangend directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen. De drie thema's (nanotechnologie, trends in de zorgsector en beveiliging) zijn ingegeven door het bedrijfsleven en zouden dus naadloos moeten aansluiten bij wat de bezoeker bezighoudt. "We hebben er daarnaast voor gekozen om niet alleen ict-bedrijven uit te nodigen, maar een hele keten", legt Pinto Scholtbach uit. "Zo is Rogier van Boxtel mee namens de zorgverzekeraars. We merken dat er in de Verenigde Staten veel belangstelling bestaat voor hoe wij in Nederland het elektronisch patiënten dossier aanpakken."

Er zijn 140 afgevaardigden uit het Nederlandse bedrijfsleven die eind september afreizen naar San Francisco. Vanuit de Verenigde Staten zijn er ruim honderd aanmeldingen genoteerd. "Er zullen niet direct in Californië deals worden gesloten", voorspelt Pinto Scholtbach. "Het gaat er tijdens zo'n missie vooral om goede contacten te leggen. De deals volgen dan in de maanden of zelfs jaren daarna. Zo weten we dat de handelsmissie uit 2004 heeft geresulteerd in verschillende overeenkomsten."

Gastvrij

Wat wordt precies de rol van staatssecretaris Heemskerk in Silicon Valley? "Ik geloof heel erg in economische diplomatie. Menselijke, psychologische factoren spelen een belangrijke rol in het vestigingsklimaat van een land. En dat is precies wat ik daar wil gaan uitdragen." Het imago dat Nederland moet uitstralen is volgens Heemskerk: "gastvrij, innovatief, ondernemend, well-connected en met een moderne manier van zakendoen".

High Tech Connections

De High Tech Connections worden op 23, 24 en 25 september in het Marriott Hotel in San Francisco gehouden. Meer informatie is te vinden op http://www.hightechconnections.org/.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-06T10:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.