In hoger beroep tegen stemcomputer

Dit artikel delen:

'Wij vertrouwen stemcomputers niet' gaat in hoger beroep. De stichting wil dat de stemmachines van Nedap/Groenendaal alsnog een goedkeuringsprocedure ondergaan.

De stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' gaat naar de rechter. In een nieuwsbrief meldt de stichting: "De stichting heeft de rechtbank laten weten dat we in beroep gaan tegen de recente "beslissing op bezwaar" van de staatssecretaris. In die beslissing liet ze weten dat ze ons bezwaar tegen het goedkeuringsbesluit op alle gronden afwees en dat ze het besluit handhaafde. Ons bezwaar spitst zich onder meer toe op de verdwenen beroepsmogelijkheden, het niet keuren van essentiële onderdelen van de 'stemmachine', de gebrekkige verzegeling en de nepkeuring van de stemgeheugens."

In januari 2007 maakte de stichting bij de toenmalige minister (Nicolaï) voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties bezwaar tegen de goedkeuring van Nedap/Groenendaal-stemmachines. Volgens de stichting moesten deze machines een goedkeuringsprocedure ondergaan, omdat de "stemmachine" anders volgens de wet helemaal geen stemmachine was.  

In juli kreeg de stichting uiteindelijk te horen dat hun bezwaar ongegrond werd verklaard.

In de nieuwsbrief maakt de stichting eveneens bekend dat Nedap "rommelt met Wikipedia". Met behulp van de Wikiscanner traceerde de stichting dat Nedap een Wikipedia-artikel over een test in Italië aanpaste. De oorspronkelijke tekst luidde: " Italy experimented in the 2006 elections with electronic voting  machines from Nedap but decided against it, believing that voting physically is less easy to falsify." Nedap maakte er van: "Italy experimented in the 2006 elections with electronic voting machines from Nedap and the pilot went very well. Cremona  Municipality was very satisfied."

Nedap heeft hierop inmiddels gereageerd in een artikel op Planet Internet. Hans van Wijk: "De veranderingen die we aanbrachten betreft fouten die erin stonden. Het is onjuist als u dat als 'geknoei' betitelt. Bovendien deden we het niet stiekem, maar onder eigen naam. Mijn naam J.B.M van Wijk staat bij enkele wijzigingen en de naam van mijn Italiaanse collega.  We hebben nog wel meer veranderd zoals dat Nedap louter een stemmachinefabrikant is. We doen nog veel meer dan stemcomputers bouwen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-07T10:45:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.