Managed hosting door True

Nederlandse militairen bloggen vrijer dan Amerikanen

 

Nederlandse militairen in Afghanistan hebben veel meer bewegingsvrijheid online dan hun Amerikaanse collega's ter plekke. Amerikaanse soldaten mogen zonder toestemming van de legerleiding niet bloggen. Ook is hen de toegang tot populaire websites als YouTube en MySpace ontzegd.

In mei van dit jaar heeft het Pentagon de regel ingevoerd dat soldaten die informatie publiek willen maken op het internet toestemming aan de legerleiding moeten vragen. Daarnaast is de Amerikaanse soldaten in Irak en Afghanistan de toegang ontzegd tot een groot aantal populaire websites die plek bieden aan foto's, video's en berichten, zoals YouTube, MySpace en PhotoBucket.

Het Amerikaanse leger vindt het censureren van militaire blogs, kortweg milblogs, letterlijk een kwestie van leven of dood. Militaire blogs worden gezien als een ongecontroleerde vorm van communicatie, die de vijand waardevolle informatie verschaffen. Het Amerikaanse leger heeft veiligheidsambtenaren aangesteld, die de militaire blogs dagelijks in de gaten houden.

In Nederland leest een team van het ministerie van Defensie mee met militaire blogs van in Uruzgan gelegerde militairen. Door het vluchtige karakter van blogs is het onmogelijk voor het team om alle blogs te monitoren. Alleen weblogs op bekende blogsites als blog.nl en waarbenjij.nu worden dagelijks gelezen. Als er missiegevoelige informatie of kwetsende uitlatingen over de Afghaanse bevolking zijn gepubliceerd volgt er een telefoontje naar de commandant van de blogger. Deze kan besluiten om een boete of taakstraf op te leggen.

Lees het uitgebreide artikel in het bladarchief: 'Uitgezonden militairen bloggen onder toezicht'

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2139242). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×