Google krijgt patent op datacenter in zeecontainer

Patenten zijn in de ict-sector al jaren omstreden; ze zouden te algemeen zijn en concurrentie smoren. Google heeft een 'primeur' met zijn patent op het aloude idee van een datacenter in een zeecontainer.

Google heeft van het Amerikaanse patentenbureau een patent gekregen op het concept van een modulair datacenter in een zeecontainer. Dit ondanks het feit dat dit geen nieuw idee is en ook niet door Google is 'uitgevonden'. Niet alleen heeft serverproducent Sun Microsystems zijn 'Project Blackbox', maar gespecialiseerde leveranciers hebben dergelijke flexibele en relatief mobiele oplossingen al eerder op de markt gebracht.

De Amerikaanse columnist Robert X. Cringeley schreef eerder al over Google's plannen voor datacenter-containers. Hij deed toen ook al melding van eerdere projecten die hetzelfde behelzen, zoals het plan uit 2003 van het Internet Archive. De patentaanvraag van Google stamt uit december 2003.

Inmiddels hebben ook andere grote partijen hun interesse in dit concept geuit, waaronder ook Microsoft. Bij eindgebruikers, ook in Nederland, is er eveneens interesse, al wat het maar voor slechts tijdelijke capaciteit. Bijvoorbeeld voor bij een verbouwing van de eigenlijke serverruimte. Verder biedt Sun zijn datacenter-container nu ook aan op de snelgroeiende Aziatische markt. Onderzoeksbureau Gartner schat dat de helft van de huidige datacenters volgend jaar al te weinig energie- en koelingscapaciteit hebben voor de krachtige en high-density ict-apparatuur van nu.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dan kunnen we in Rotterdam een aardig rekencentrum neerzetten...

P.s. Er past er ook wel eentje in mijn tuin!!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-10T10:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.