Apple geeft firewallfouten Leopard toe

Dit artikel delen:

Het nieuwste besturingssysteem Mac OS X 10.5, dat de codenaam Leopard meekreeg, blijkt toch te kampen met fouten in de firewall. Eerder hamerde Apple, de fabrikant van het systeem, er juist op dat Leopards firewall alle binnenkomende verbindingen kan blokkeren.

Een maand nadat Apple Leopard lanceerde, heeft het bedrijf toegegeven dat de firewall van het nieuwe besturingssysteem toch niet zo feilloos is als eerst werd aangenomen. In een mededeling bij de eerste update van Mac OS X 10.5, de officiële naam van het systeem, meldt het bedrijf dat de instellingsoptie ‘Blokkeer alle binnenkomende verbindingen' misleidend is.

"Bij de instelling ‘Block all incoming connections' bij de toepassingsfirewall kan ieder proces dat als root-gebruiker draait (UID 0) binnenkomende verbindingen ontvangen. Ook de mDNSResponder kan verbindingen ontvangen. Hierdoor kunnen netwerkdiensten onverwachts benaderbaar zijn", aldus Apple.

Met de eerste update van het besturingssysteem wordt de instellingsoptie van de firewall aangepast in ‘Allow only essential services'. Ook beperkt de fix het aantal processen dat binnenkomende verbindingen kan ontvangen. De update van de firewall werd een dag eerder voorafgegaan door een grootschalige patch voor de voorganger van Leopard, OS X 10.4, met daarin tenminste 41 verbeteringen voor dat besturingssysteem en de webbrowser Safari for Windows (bèta).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eigenlijk zegt dit bericht niet dat er met de firewall op zich iets fout is, maar gaat het meer over de duidelijkheid van de bediening van de firewall-instellingen. In versies voor Leopard had je maar twee keuzes, firewall aan of uit. Nu met meerdere keuzes is/was het gewoon niet duidelijk wat je keuze eigenlijk doet. Dat heeft Apple nu blijkbaar rechtgezet. De titel van het bericht klinkt in ieder geval weer erg 'dramatisch'.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-16T11:37:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.