Microsoft beschermt met NAP ook Linux en Mac OS X

Dit artikel delen:
network access

NAP controleert of pc's 'veilig' zijn voor ze toe te laten op het netwerk.

De nieuwe trend in beveiligingsland is controle van netwerktoegang, met quarantaine-zones voor computers die niet op orde zijn. Microsoft neemt in zijn NAP-software ook Linux en Mac OS X in bescherming.

Microsoft wil zijn NAP-software (network access protection) uitbreiden om ook desktopcomputers met Linux en Mac OS X te omvatten. NAP, door andere leveranciers ook wel NAC (network access control) genoemd, controleert of pc's wel voldoen aan de beleidsregels voor beveiliging. Dit betreft onder meer of er antivirusprogrammatuur is geïnstalleerd, of die bijgewerkt is, en of de patch-niveaus van besturingssysteem en applicaties op orde zijn.

De NAP-programmatuur van Microsoft ondersteunt nu Windows Vista en ook het binnenkort verschijnende Windows Server 2008. Vista-voorganger XP wordt toegevoegd met de komst van het derde Service Pack (SP3) voor die zes jaar oude Windows-versie. SP3 komt midden komend jaar uit.

Ondertussen breidt Microsoft zijn netwerkbescherming alvast uit naar Linux en Mac OS X. Het vertrouwt daarvoor echter wel op partners, waaronder het Koreaanse UNETsystem en Avenda Systems. Eerstgenoemde komt komend jaar met connectors voor Linux en het Mac-besturingssysteem, terwijl de tweede binnenkort al Linux-ondersteuning toevoegt aan Microsofts NAP.

Daarnaast heeft de Windows-producent aangekondigd zijn NAP-product ook als appliance op de markt te brengen. De eerste hardware-partner hiervoor is Celestix Networks. Dat gebeurt echter pas nadat Windows Server 2008 beschikbaar is. Die nieuwe versie van de Windows-serveruitvoering verschijnt eind februari.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

...en de verborgen boodschap is : linux en Mac OS X is evenzeer kwetsbaar als Microsoft en moet beschermd of afgeschermd worden.

Ik heb sinds ik Linux gebruik nog NOOIT een virus gehad, nog nooit spamware of dergelijke gehad.

Als je niet Microsoft koopt heb je gewoon geen behoefte aan dergelijke NAP toestanden.
Voor elke PC die je koopt betaal je onnodig vele EURO's voor een zwak besturingssyteem terwijl dat helemaal niet hoeft. Linux of MAC OS X is al lang niet meer voor nerds. De keuze is aan u, maar informeer u eerst aub.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-20T11:20:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.