SANS publiceert top 10 computerdreigingen

Dit artikel delen:

Het SANS Institute (System, Audit, Network, Security) heeft zijn lijstje van de tien grootste computerdreigingen opgesteld. De meest opvallende dreigingen zijn cyberspionage door overheden, aanvallen op mobiele telefoons en het verspreiden van malware via consumentenproducten als usb-sticks.

Volgens het SANS Institute komt de grootste computerdreiging dit jaar van websites die zwakheden in browsers en bijbehorende plugins (zoals Flash en QuickTime) proberen uit te buiten. Op de tweede plaats verwacht SANS een geavanceerder inzet van botnets, in navolging van de Storm worm die vorig jaar de wereld wakker schudde.

Opvallend is de derde plaats op het lijstje: cyberspionage door grote organisaties of zelfs overheden. In 2007 was China al vaak in het nieuws vanwege vermeend spioneren. SANS verwacht op dit vlak meer activiteit van nog meer organisaties.

Ook het risico van aanvallen op mobiele telefoons en VoIP-systemen staan hoog op de lijst (vierde plek). Telefoons worden steeds geavanceerder, hebben vaak een compleet besturingssysteem en worden daardoor steeds kwetsbaarder.

De gebruiker zelf

Een oude bekende staat op de vijfde plek: de gebruikers/werknemers zelf blijven een zwakke schakel in de beveiliging van (bedrijfs)gegevens. SANS raadt bedrijven onder meer aan om de toegang tot systemen strikt te beperken tot wat de gebruiker nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen.

Op de zesde plaats staat het risico van bots die pc's drie tot vijf maanden inspecteren om gegevens als wachtwoorden, e-mailadressen, bankgegevens, surfgeschiedenis en dergelijke te verzamelen.

Op de zevende plaats staat het kwaadaardiger worden van spyware. De software zal volgens SANS ook steeds beter worden in het identificeren en uitschakelen van antimalwareprogramma's, waardoor het een stuk lastiger  wordt om spyware van een pc te verwijderen.

In de lagere regionen van het lijstje vinden we nog het uitbuiten van kwetsbaarheden in webapplicaties (achtste plaats), ‘social engineering' (het ‘inschakelen' van de gebruikers van systemen om toegang te krijgen tot die systemen, bijvoorbeeld door phishing) op de negende plaats en op de tiende plaats het verspreiden van malware via consumentenproducten als usb-sticks, fotolijstjes en gps-systemen.

Zie www.sans.org/2008menaces

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-15T14:50:00.000Z Niels Lipmann
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.