Belastingdienst controleert via Facebook

Dit artikel delen:

Medewerkers van de Ierse belastingdienst blijken personen te screenen aan de hand van netwerksites als Facebook en LinkedIn. Dat merkte een Nederlandse expat kortgeleden.

In Ierland is ophef ontstaan over de onthulling dat medewerkers van de belastingdienst personen screenen via sociale netwerksites als LinkedIn. Zo werd de belastingaangifte van een Nederlandse expat kortgeleden door de Ierse dienst onder de loep genomen door zijn profielen op Facebook, LinkedIn en Xing te controleren.

Dit kwam aan het licht toen een medewerker van de belastingdienst bij de Nederlander op de stoep stond met een uitdraai van zijn Facebook-pagina. "Het is niet echt een wettig document. Ik ben geen moment bang geweest omdat ik niets te verhullen heb", zegt Evert Bopp die al sinds 1995 in Ierland woont. Hij zegt dat hij was vergeten de profielen te updaten.

Alle beschikbare bronnen

Een woordvoerder van de Ierse belastingdienst zegt dat het doorspitten van online profielen geen nieuw beleid is, maar dat zijn dienst alle beschikbare openbare bronnen kan raadplegen. Ook in Nederland blijkt de Belastingdienst zo nu en dan via Hyves of LinkedIn te controleren of opgegeven werkzaamheden wel met de praktijk overeenkomen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

wat dachten we van een publieke gegevens site waar iedereen online alles kan en mag invullen (zwart werken, etc). Voor iedereen toegankelijk en heel eenvoudig voor de belastingen.

wie neemt de informatie op een site zoals hyves nou serieus? Kinderachtig van de Belastingdienst.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Belastingdienst

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-06T09:28:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.