ICT'er worstelt met mobiliteit en mens

Dit artikel delen:

Beveiliging is altijd al een complexe ict-zaak geweest. De groei van mobiliteit maakt dit alleen maar moeilijker. Het grootste probleem blijft echter de mens.

Ict-managers zien mobiele dataopslag als een bedreiging voor de beveiliging. Daarnaast maakt de opkomst van mobiliteitsoplossingen het beveiligen van communicatie flink moeilijker. De inzet van mobile security valt echter tegen; dat doet slechts een kwart. Toch is het nog altijd de menselijke factor die bepalend is voor de sterkte - of zwakte - van de security. Dit blijkt uit onderzoek door MarketCap, in samenwerking met Computable.

Ondanks alle mogelijkheden van de technologie staat of valt de beveiliging nog altijd met de mens. Dat gaat ook om de ict'er maar vooral om de eindgebruiker. Van de ondervraagde 413 ict-managers en -professionals is maar liefst 37,5 procent het volledig eens met de stelling dat de kracht van de security-keten bepaald wordt door de menselijke factor. Nog eens 35,3 procent is het hier deels mee eens. Daarnaast reageert 13,1 procent neutraal, en is 3 en 1,1 procent het er achtereenvolgens deels en volledig mee oneens. Overigens hebben alle vragen ook een percentage ‘onbekend' opgeleverd.

Ook laptops

Dat de mens steeds mobieler wordt, maakt beveiliging er ook niet makkelijker op. Een forse 40,2 procent van de ict-manager is het deels eens met de stelling dat mobiele dataopslag de ict-beveiliging bedreigt. Nog eens 15,9 procent is het hier volledig mee eens. Mobiele dataopslag omvat niet alleen usb-sleutels maar ook juist laptops, smartphones en andere ‘losse' apparaten die zijn te koppelen aan de ict-infrastructuur.

Daarnaast maakt de opkomst van mobiliteitsoplossingen, zoals telewerken, VoIP en SaaS (software as a service), beveiliging van communicatie in ieder geval moeilijker. De stelling dat deze beveiliging hierdoor onuitvoerbaar wordt, krijgt 17,7 procent bijval (‘deels mee eens') en 5,1 procent harde steun (‘volledig mee eens'). Opvallend is dat 27,4 procent neutraal reageert op deze stelling, en 24,4 procent het er deels mee oneens is. Slechts 10,9 procent is het hier volledig mee oneens.

Mobiele beveiliging

Terwijl mobiliteit dus zeker een zorg is qua beveiliging, geeft slechts 24,9 procent van de ondervraagden aan dat ze oplossingen specifiek voor mobile security gebruiken. De beveiliging van mobiele apparaten wordt wel deels gedekt door traditionele beveiligingsmiddelen, zoals antivirussoftware, firewalls en systemen voor identiteits- en toegangsbeheer. Die middelen worden het meestgebruikt, respectievelijk 70,3 procent, 66,7 procent en 57,3 procent. Antispyware en netwerkbeveiliging volgen met 56,8 en 55,6 procent, waarna gateway security en encryptiesoftware komen met 41,9 en 38,7 procent.

Meer info

Het volledige storage-onderzoek kun je bestellen door een mail te sturen aan info@marketcap.nl onder vermelding van "Security-onderzoek Computable".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op de URL http://docs.google.com/View?docid=dds86766_0drrp6t is achtergrond informatie te vinden van een (research) systeem waarin vele security problemen op het gebied van mobiele ICT opgelost zijn. Ook de beveiliging van de mobiele communicatie (bijvoorbeeld met true randomness en bewijsbare veiligheid) en data op mobiele laptops is hierin goed opgelost (bijvoorbeeld met smartcards toegangspassen en storage encryptie).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-05T12:29:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.