'Digitale Europol is niet genoeg'

Dit artikel delen:
Hacker

Het is goed dat de Europese Commissie geld beschikbaar stelt voor een overkoepelende Europese internetpolitie, maar cybercriminelen kunnen pas écht aangepakt worden als ook Interpol een digitale tak krijgt. Eugene Kaspersky: "Als landen niet willen meewerken aan zo'n internet-Interpol, moeten ze van het internet af!"

Eugene Kaspersky, chief executive officer van Kaspersky Lab pleitte in januari van dit jaar al voor een digitale Interpol: "Malwareontwikkelaars zijn internationaal actief, van Rusland tot Brazilië, vaak in landen waar de politie corrupt is. Overheden kunnen dit misbruik alleen aanpakken door vaker politie in te zetten én door internationale samenwerking." Kaspersky pleitte met kracht voor een digitale Interpol: "Als landen niet willen meewerken aan zo'n internet-Interpol, moeten ze van het internet af!"

Ook oud-Tweede Kamerlid voor de VVD Oussama Cherribi pleitte in 2004 al voor een overkoepelende Europese internetpolitie. Tijdens zijn campagne als VVD-kandidaat voor de EU zei hij: " Als we niet snel optreden, dreigt cybercrime de ondergang te worden van internet ". Cherribi vond dat er internationale afspraken gemaakt moesten worden: "Uiteindelijk moet de internetpolitie onder auspiciën van de Verenigde Naties komen. Maar we moeten beginnen in Europa: eerst ons eigen straatje schoonvegen."

Digitale Europol

De Europese Commissie stelt geld beschikbaar voor het huisvesten van een ‘internetpolitie-eenheid' bij Europol in Den Haag. Deze stap moet het opsporen van internetcriminelen vergemakkelijken. Criminelen opereren vaak vanuit het ene land, maar richten zich op een andere land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-29T14:33:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.