Beheerder patcht DNS-lek vaak ongemerkt

Dit artikel delen:

Ook al zijn veel netwerkbeheerders zich niet bewust van het ernstige DNS-lek dat beveiligingsonderzoeker Dan Kaminsky begin juli wereldkundig maakte, er is ook goed nieuws. Patchen gaat vaak ongemerkt via de periodieke patchrondes die softwareleveranciers aanbieden. Dat geldt zowel voor Windows als voor opensourcebesturingssystemen.

De netwerkbeheerder van VNU Media reageert verbaasd als hij - vers terug van vakantie - een compliment van een collega ontvangt over het patchen van de DNS-server van zijn bedrijf. Tot dat moment heeft hij zich niet gerealiseerd dat hij actie had moeten ondernemen. "Alleen internet service providers moeten die patch toch installeren?"

Dat de DNS-server van de Haarlemse uitgeverij desondanks gepatcht is voor het het ernstige DNS-lek dat Dan Kaminsky in januari ontdekte, komt doordat VNU Media gebruik maakt van de Microsoft DNS-server. Omdat de netwerkbeheerder keurig elke maand de patches installeert die Microsoft klaarzet, beveiligt de Kaminsky-patch voor Windows inmiddels de DNS-infrastructuur.

De collega die de netwerkbeheerder complimenteerde, heeft op het knopje 'Check My DNS' geklikt dat Kaminsky op zijn weblog heeft staan. Op die manier spoort deze beveiligingsonderzoeker werknemers aan te controleren of de DNS-server binnen hun bedrijf gepatcht zijn.

Automatisch patchen

De netwerkbeheerder van VNU Media is ongetwijfeld niet de enige die de ernst van het probleem onderschat. Bert Hubert, ontwikkelaar van Power DNS: "DNS-nieuws krijgt zelden aandacht, zelfs niet nu het om zo'n ernstig probleem gaat. De reden daarvoor is dat mensen gewend zijn dat DNS gewoon werkt."

Dat desondanks de helft van alle DNS-servers gepatcht is, is te danken aan de omzichtige manier waarop Dan Kaminsky zijn vondst in de openbaarheid bracht. Eind maart informeerde hij een select gezelschap van leveranciers. Toen op 9 juli het nieuws wereldkundig werd gemaakt, konden de meeste leveranciers hun klanten daardoor meteen een patch aanbieden. Dertien dagen later dook pas de eerste exploitcode op. Op dat moment was ongeveer de helft van alle DNS-servers ter wereld gepatcht.

Ook binnen de opensourcewereld is de situatie minder ernstig dan hij had kunnen zijn. De meeste gebruikers van de opensource DNS-server BIND hebben automatisch een patch voor het DNS-lek voorgeschoteld gekregen. Wouter Hanegraaff van OpenOffice, dat onderhoudsdiensten levert voor opensource software: "Alleen gebruikers die  zelf hun DNS-server compileren, bijvoorbeeld omdat ze eigen code willen toevoegen, moeten zelf een patch ontwikkelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor grote gebruikers zoals internet service providers.

"Maar de meeste gebruikers van BIND hebben het pakket geïnstalleerd samen met hun besturingssysteem. Distributeurs van Linux-varianten zoals Red Hat, Debian en Ubuntu sturen klanten periodiek updates. Daar horen ook updates bij voor meegeleverde opensource software, zoals BIND."

Nonchalant patchbeleid

Dat slechts de helft van de DNS-servers ter wereld gepatcht is, komt waarschijnlijk door het nonchalante patchbeleid van de meeste bedrijven. Pieter de Boer, security consultant bij Madison Gurkha, zei hierover eerder tegen Computable dat er ‘een paar maanden overheen kan gaan'  voordat patches binnen een bedrijf daadwerkelijk worden doorgevoerd."

De netwerkbeheerder van VNU Media hoeft zich dus niet te schamen. De uitgever heeft relatief snel de patches voor de Windows DNS-server geïnstalleerd.

Snelle check

Wie snel wil controleren of de patch is doorgevoerd binnen zijn eigen bedrijf, kan dat vrij makkelijk doen. Op de website van beveiligingsonderzoeker Dan Kaminsky is via één druk op de knop te achterhalen of de gebruikte DNS-server kwetsbaar is of niet. Een meer gedetailleerde controle kun je elders uitvoeren. Bert Hubert, ontwikkelaar van Power DNS: "Elke werknemer zou op die link moeten klikken. Wanneer de DNS-server van zijn bedrijf niet gepatcht is, moet hij de systeembeheerder bestoken."

Mail afvangen

Het DNS-protocol is één van de fundamenten van het internet en wordt gebruikt om het ip-adres te achterhalen waarnaar een mailadres of domeinnaam verwijst. Het door beveiligingsonderzoeker Dan Kaminsky ontdekte beveiligingslek maakt het voor kwaadwillenden mogelijk om mailberichten af te vangen en om internetgebruikers naar nepsites te sturen. Dat opent allerlei mogelijkheden voor criminelen, zoals het optuigen van een look-a-like internetbankiersite. Met zo'n nepsite kunnen dieven inlognamen, wachtwoorden en beveiligingscodes afvangen en ondertussen de bankrekening op de echte site plunderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Apple heeft nog geen patch voor DNS-lek

Kaminsky geeft meer details over DNS-lek

Cisco: schakel DNS-server uit

Zeker helft DNS-servers nog niet gepatcht

Patchen DNS-lek is niet voldoende

Minderheid bedrijven heeft DNS-lek gedicht

Details DNS-lek uitgelekt

Cruciaal beveiligingslek in Domain Name System

DNSsec wordt wereldwijd meest gebruikt bij .NL

SURFnet ondersteunt veilig internetprotocol

Internet krijgt beveiligd DNS-protocol

.com-domein krijgt beveiligd DNS-protocol

Kaminsky vond DNS-lek dankzij fitnessongelukje

Windows 7 biedt betere DNS-beveiliging

Organisaties verwaarlozen DNS-infrastructuur

Nederland patcht slechter tegen Kaminsky-lek

Amsterdam neemt Getronics in bescherming

SIDN: vanaf 2009 overstap naar DNSsec

Mailservers nog kwetsbaar voor DNS-lek

Internetbankieren onveilig ondanks 3x kloppen

Getest: exploittool voor DNS-lek

Macht verleidt beheerder

DNS-lek ondermijnt vertrouwen in internet

Gepatchte DNS-servers binnen tien uur over te nemen

Nederlander vond als eerste details DNS-lek

DNS-lek maakt internetbankieren onveilig

DNS-patches vertragen internetverkeer

DNSSEC enige oplossing tegen DNS-lek

Gepatchte DNS-servers binnen een dag te hacken

Apple-patch voor DNS-lek deugt niet

Geen nieuwe patches ondanks DNS-gevaar

Apple brengt patch uit voor DNS-lek

DNS-servers aangevallen

Niet alle providers gepatcht tegen DNS-lek


Reacties

Allemaal heel erg, maar mij blijft onduidelijk hoe e.e.a. in het werk gaat.
Het lijkt me dat je toch op een of andere manier bij mijn dns-server moet kunnen komen om je vulnerability uit te kunnen voeren.
- Doe je dat met een bijlage in een mailtje ? (vangt mijn dure virusscanner dat niet af ?)
- Open ik twijfelachtige websites ?
- Werkt mijn phishing-filter niet meer ?
Of lukt het alleen als iemand op de lijn meeluistert naar mijn internetverkeer ?
Kortom hoe loop ik risico ?
Als ik dat weet kan ik zelf de grootte van het risico inschatten in plaats van af te moeten gaan op alle dreigende berichten.

Gerard

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-30T09:48:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.