Nederland moet haast maken met spamwetgeving

Dit artikel delen:

De Europese Unie heeft acht landen, waaronder Nederland, gewaarschuwd dat ze de Europese richtlijnen rond privacy in wetgeving dienen om te zetten. De acht landen krijgen twee maanden de tijd. In Nederland buigt de Eerste Kamer zich op over twee weken over deze wetgeving.

De Europese privacyrichtlijn, met daarin bepalingen die spam dienen tegen te gaan, werd in 2002 door de Europese Commissie aangenomen. Voor eind oktober 2003 diende deze richtlijn door de Europese landen in nationale wetgeving omgezet te worden. In Nederland is de richtlijn onderdeel van de herziene Telecommunicatiewet.

Slechts zes van de Europese landen haalde de deadline. In december kwam de eerste waarschuwing van de Europese Unie. De officiele klachtenprocedure werd gestart, waarmee de landen die nog achterbleven een waarschuwing kregen. Zweden zag sindsdien kans om de deadline alsnog te halen.

Nu heeft de EU een tweede officiele waarschuwing gegeven, wederom aan Nederland, maar ook aan Belgie, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal en Finland. Mochten die landen niet binnen twee maanden de richtlijn in wetgeving omzetten dan volgt een rechtszaak voor het Europese Gerechtshof.

In Nederland dient de herziene Telecomwet, waarin de Europese privacyrichtlijn is opgenomen, nog goedgekeurd te worden door de Eerste Kamer. Deze heeft de herziene Telecomwet op de agenda staan voor 19 en 20 april.

Volgens onderzoek van het Engelse Brightmail bestaat nu 53 procent van het e-mailverkeer in de Europese Unie uit spam, zo bericht AP. Ongeveer 80 procent van deze spam is volgens het onderzoeksbureau afkomstig uit de Verenigde Staten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-05T10:30:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.