'Veel Nederlandse studenten schrijven malware'

Dit artikel delen:
Studenten

Veel leerlingen en studenten op Nederlandse scholen maken zich schuldig aan cybercriminaliteit. Ze schrijven vaak malware waarmee ze chatprogramma's als MSN bestoken. Ook zakelijke netwerksites als LinkedIn zullen eraan ten prooi vallen.

In Nederland blijken veel scholieren en studenten zich actief bezig te houden met het schrijven van malwarecodes en phishingaanvallen. Dat zegt virusanalist Roel Schouwenberg van Kaspersky Lab op de site Security.nl. Volgens hem maken vooral Oost-Europeanen die een Nederlandse opleiding volgen, zich schuldig aan de praktijk.

Het niveau van de kwaadaardige codes is niet hoogstaand, aldus de virusanalist. De aanvallen richten zich voornamelijk op het chatplatform MSN, bijvoorbeeld in de vorm van een backdoor. Dat is een functionaliteit die op slinkse wijze het beveiligingsmechanisme van software weet te omzeilen. "De penetratiegraad van MSN is gewoon gigantisch hier", zegt Schouwenberg. Hij vermoedt dat weinig mensen zich bewust zijn van de beveiligingsproblemen van instant messaging, zoals MSN. "Het lijkt erop dat de gebruiker voor elk platform moet leren om er veilig mee om te gaan."

Sociale netwerken

Schouwenberg waarschuwt dat ook sociale netwerkplatformen als Facebook en LinkedIn ten prooi zullen vallen aan webdreigingen. Zakelijke informatie is interessant voor cybercriminelen. "De hoeveelheid informatie op Facebook is de droom van een aanvaller en de nachtmerrie van een security officer."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-21T09:55:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.