FBI pakt cybercrime internationaal aan

Dit artikel delen:

De FBI wil meer internationale samenwerking voor de bestrijding van cybercrime. De Amerikaanse 'federale politie' haalt nu de banden aan met politie en justitie in andere landen. Dit behoort tot de hoogste prioriteiten, vertelt de nieuwe ict-beveiligingschef Shawn Henry van de FBI.

De ict-infrastructuur van de Verenigde Staten ligt in toenemende mate onder vuur. Dit zegt de FBI, die nog net niet de noodklok luidt. Volgens Shawn Henry, chief van de FBI Cyber Division, is er sprake van een wereldwijde bedreiging. Daarbij hebben diverse landen, zowel overheden als individuele crackers, het gemunt op Amerikaanse ict-systemen. De kwaadwillenden zijn actief bezig met cyberaanvallen.

Vierentwintig landen

De FBI spreekt van zeker 24 landen, maar wil niet onthullen welke. Het gaat om cybercrime waarbij gegevens worden gestolen, waardoor economische schade wordt geleden. Investeringsfirma's op Wall Street zouden al wel eens geïnfiltreerd zijn, aldus Henry.

Volgens de Amerikaanse wetshandhaver is echter ook sprake van dreigingen voor de ict-veiligheid van de VS. De FBI smeedt nu dan ook meer internationale samenwerkingen om het kwaad bij de bron aan te pakken. De Amerikaanse overheid heeft eerder al dergelijke internationale intiatieven ontplooid om virusschrijvers op te sporen. Daarnaast heeft ook de Europese tegenhanger Interpol al eerder internationale gegevensuitwisseling opgezet ter bestrijding van cybercrime.

Arrestaties

FBI-chef Henry meldt tegelijk met de uitbreiding van internationale samenwerkingen ook de succesvolle afronding van een undercover operatie waarbij al internationaal is samengewerkt. Politie en Justitie in onder meer Groot-Brittannië, Duitsland en Turkijke hebben hieraan meegewerkt.

Na twee jaar onderzoek en infiltratie zijn nu 56 mensen gearresteerd in diverse landen voor handel in gestolen creditcardgegevens. Volgens de FBI is hiermee nu zeventig miljoen dollar aan fraude voorkomen. Het is niet bekend hoeveel miljoenen er al wel zijn buitgemaakt.

De verdachten zijn leden van het online-forum Dark Market, dat actief creditcardgegevens steelt, verzamelt en doorverkoopt. Die site had op het hoogtepunt van deze activiteiten maar liefst vijfentwintighonderd geregistreerde leden, die dus aan deze handel in financiële gegevens meededen. Het oprollen van dit netwerk heeft nog aanwijzingen opgeleverd voor andere onderzoeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

FBI en samenwerken...
Weer een mooi Big Brother scenario wat zich wil gaan ontvouwen. Bij FBI ben je nog niet meteen op scherp, als de NSA of CIA dit wil gaan meteen je nekharen opstaan.

"De ict infrastructuur staat onder vuur"
Das logisch toch als mensen zich gaan verdedigen tegen ongewenste spionage en inmenning in hun (online) privacy?? Wat je zaait, oogst je op een gegeven ogenblik. En volgens mij valt het best wel mee.. maar is dit een een BBS Problem, Reaction, Solution
http://www.spacewar.com/reports/Internet_Resilient_Against_Terror_Attack_999.html

"FBI spreekt van 24 landen maar zegt niet welke"
Denk zelf na en kom ook tot dit lijstje
- G8 Industie top landen
- West Europa (dus ook Nederland!)
- Alle USA vriendjes in midden oosten
- Ieder land waar met dollars word betaald
Heb ik er al 24 ?

"Het gaat om cybercrime waarbij gegevens worden gestolen, waardoor economische schade word geleden"
Oh ja joh? en dat industrieel afluisterschandaal met het wereldomvattende NSA, CIA FBI netwerk genaamd ECHELON, waarbij Airbus benadeeld werd tengunste van Boeing.. laten we hier even buiten beschouwing???
http://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON
http://www.nrc.nl/W2/Lab/Echelon/echelon24022000a.html
http://www.wereldgeheimen.nl/wg/index.php?option=com_content&view=article&id=278:echelon&catid=42:de-wereld&Itemid=70

Volgens mij is dit gewoon een ander smoeltje op de campange van de USAF die de macht over het geheel internet wil krijgen, net zoals ze nu al hebben over het weer.
http://www.spacewar.com/reports/US_Air_Force_Prepares_For_Cyber_Warfare_999.html
http://slashdot.org/article.pl?sid=08/02/12/2217201
http://tech.slashdot.org/article.pl?sid=08/08/13/1436224&from=rss
http://www.theregister.co.uk/2008/10/14/us_navy_cyber_too/

De enige Cybercrime die hier begaan word is de nog verdere afbrokkeling van online privacy en de freedom of speech op internet.

De grootste (financiele) terroristen zitten in jullie eigen achtertuin, in het Federal Reserve Department gebouw.. die bankiers die een groot gedeelte van de westerse wereld bezitten ;-)

In grote lijnen helemaal mee eens, Ronald Vermeij!
Complimenten!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-17T15:03:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.