F-Secure pleit voor 'Internetpol'

Dit artikel delen:

F-Secure wil niet alleen dat politie en Justitie op internationaal niveau samenwerken, de security-leverancier pleit ook voor een overkoepelende, 'internet-politie'. Vorige week liet de 'cyberchef' van de FBI al weten dat er meer internationale samenwerking nodig is tegen cybercrime.

Cybercrime is al jaren een internationaal verschijnsel, maar de opsporing en aanpak ervan gebeurt nog veelal vanuit  nationale overheden. Vorige week riep de FBI al op tot meer samenwerking met politie en Justitie in andere landen. F-Secure, leverancier van beveiligingsssoftware, doet daar nog een schepje bovenop: er moet een overkoepelende internet-politie komen. Kaspersky pleitte eerder al voor een digitale politie.

Ceo Mikko Hyppönen van F-Secure stelt een 'Internetpol' voor dat de diverse nationale wetshandhavers moet overstijgen voor het opsporen en aanpakken van cybercriminaliteit. De topman heeft genoeg voorbeelden van cybermisdaden die een dergelijke politiemacht nodig maken. Hij kan echter niet zeggen hoe zo'n internationaal orgaan moet opereren, laat staan hoe het gevormd moet worden.

Wetgeving en definitie

Één van de voornaamste struikelblokken, voor zowel de huidige aanpak als voor de oprichting van een 'Internetpol', is namelijk het feit dat nationale wetten nogal verschillen. In sommige landen is het schrijven van malware, het kraken van software, het kapen van computers of het phishen naar privégegevens niet illegaal.

Bijkomend probleem is dat de definitie van een cracktool niet altijd duidelijk is; een tool voor beheer of security-testing kan misbruikt worden. Of, andersom gezien: een cracktool kan gepresenteerd worden als een beheerhulpmiddel. Daarnaast kunnen dergelijke tools ook dienen om leveranciers én beheerders aan te jagen om hun security te verbeteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-20T10:08:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.