Arrestatie spammers vermindert spam niet

Dit artikel delen:

Het aanpakken van één van de grootste spamnetwerken ter wereld heeft nauwelijks een impact op de wereldwijde hoeveelheid spam. Dit blijkt nu een week nadat een internationale spamketen is opgerold. Deze keten was verantwoordelijk voor eenderde van de wereldwijde spam.

Het oprollen van een groot internationaal spamnetwerk heeft geen merkbare impact op de wereldwijde hoeveelheid verzonden spam. Vorige week hebben wetshandhavers een spamketen opgerold met banden in de Verenigde Staten, China, India, Australië en Nieuw-Zeeland.

Botnet

Dit zogeheten HerbalKing-spamnetwerk was volgens nonprofit antispamorganisatie Spamhaus goed voor ongeveer eenderde van de wereldwijde berg aan spam. Spamhaus noemt HerbalKing, wat actief was sinds 2005, één van de de grootste spammers van 2007 en 2008. De leden van dit netwerk hadden een botnet van naar schatting vijfendertigduizend gekaapte pc's.

Daarmee konden ze tien miljard mailberichten per dag versturen. De omzet is nog onduidelijk, maar financiële monitoring door de Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission) heeft creditcard-boekingen van wel vierhonderdduizend dollar per maand aangetoond.

Miljarden spams

De hoeveelheid spam die wereldwijd wordt verstuurd, zit sinds vorige week echter op zo'n negentig procent van wat tot op heden werd verstuurd. Daarbij zijn fluctuaties normaliter ook al aan de orde. Uit spammetingen van beveiligingsbedrijf IronPort blijkt dat er op de dag van de HerbalKing-arrestaties 183,5 miljard spamberichten zijn verstuurd. Dat aantal is op zondag - normaal al een lichtere 'spamdag' - gedipt naar 142,2 miljard stuks, maar ligt nu weer rond de 193,2 miljard.

De door spammers gebruikte botnetten zijn vaak in hoge mate geautomatiseerd en hebben ook meerdere ladingen klaarstaan (in de queue) voor verzending. De software op de zogeheten zombie-pc's kan gewoon doordraaien, ook als de beheerders een tijd lang niet inloggen om het gedistribueerde systeem aan te sturen. Daarnaast is het mogelijk dat delen van het botnetwerk zijn overgedragen aan - of overgenomen door - andere spammers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het nadeel van "cloud-computing"

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-24T09:13:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.