Microsoft meet 43 procent meer malware

Dit artikel delen:

De hoeveelheid malware die wereldwijd rondwaart, neemt toe. In de eerste helft van dit jaar is er 43 procent meer malware aangetroffen op pc's dan de tweede helft van vorig jaar. Dit blijkt uit metingen van Microsoft.

Uit die metingen van Microsoft met Windows Update blijkt dat de hoeveelheid malware die wereldwijd rondgaat, flink in de lift zit. In de eerste helft van dit jaar is 43 procent meer malware gedetecteerd op pc's met Windows dan in de tweede helft van 2007.  Windows Update biedt al geruime tijd naast patches voor het pc-besturingssysteem ook elke maand een antimalware controle. Microsoft houdt de resultaten van die scan, met opruiming, bij.

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft de antimalwaretool van Microsoft 62 miljoen besmettingen aangetroffen op 23,8 miljoen pc's. Dat was in de laatste zes maanden van vorig jaar nog 'slechts' 42 miljoen op 15 miljoen computers. In totaal zijn honderden miljoenen pc's gescand.

Dit valt te lezen in het Seucrity Intelligence Report van Microsoft, dat nu voor de vijfde maal is opgesteld. Het volledige rapport valt gratis te downloaden in het PDF-formaat van Adobe en in Microsofts tegenhanger XPS.

Minder gaten

De toenemende hoeveelheid malware bestaat uit veel verschillende en snel verschijnende varianten op kwaadaardige code. Kwaadwillenden mikken daarmee op gaten in software, zoals de diverse componenten en ingebouwde applicaties van Windows. De varianten mikken in wezen op dezelfde gaten, maar doen dat op verschillende manieren op antimalwaremaatregelen te omzeilen.

Microsoft merkt in zijn security-rapport ook op dat er minder kwetsbaarheden zijn bekendgemaakt in de eerste helft van dit jaar. Dat aantal is met bijna 2700 stuks zo'n 4 procent gedaald vergeleken met de laatste helft van vorig jaar. Vergeleken met de eerste helft van 2007 is het aantal onthullingen van unieke kwetsbaarheden zelfs met 19 procent gedaald.

Grotere gaten

De ernst van de onthulde kwetsbaarheden neemt echter toe. Het gaat dus om minder bekende beveiligingsgaten, maar tegelijkertijd wel grotere gaten. Het aantal kwetsbaarheden in de categorie 'zeer ernstig' (high severity) is 13 procent toegenomen naar zo'n 1400 stuks, vergeleken met de tweede helft van vorig jaar.

Bijna de helft (48 procent) van alle kwetsbaarheden valt nu in die topcategorie. Toch is hierover ook goed nieuws: het is een daling van bijna eenderde (28 procent) ten opzichte van de eerste helft van 2007. De wereldwijde hoeveelheid malware piekte toen naar bijna 3500 stuks, waarvan ongeveer de helft in Microsofts categorie 'zeer ernstig' viel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Rekent Microsoft wellicht haar eigen Vista mee als malware ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-04T10:51:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.