Microsoft biedt gratis antivirus

Microsoft komt met gratis antivirussoftware voor consumenten. De Windows-producent biedt al gratis antispyware en breidt de kostenloze bescherming van zijn besturingssysteem nu uit.

Gebruikers van Windows-pc's krijgen een nieuwe keuze voor gratis antivirussoftware. Softwareproducent Microsoft komt met een kostenloze bescherming tegen virussen. Die software, codenaam Morro, is in de tweede helft van komend jaar beschikbaar. Met ingang van 30 juni 2009 stopt Microsoft dan ook met de verkoop van zijn betaalde antivirusproduct Windows Live OneCare. Dat is nu een abonnementsdienst.

Microsoft benadrukt dat het een 'gestroomlijnde oplossing' is, die dus is ontworpen om toe te kunnen met weinig systeembronnen. Toch biedt Morro een volledige bescherming tegen malware, waaronder naast virussen ook spyware, rootkits en Trojaanse paarden (Trojans).

Ontwikkelingslanden

Het slanke, efficiënte ontwerp van de antivirussoftware dient om ook minder krachtige pc's goed te kunnen beschermen. Het bedrijf zegt hiermee te mikken op opkomende markten, waar pc's en internetverbindingen minder snel zijn dan in Westerse landen.

Veel malware komt uit ontwikkelingslanden. Daar is een groeiende groep mensen in staat een pc te kopen, die echter vaak niet goed beveiligde en ook wel illegaal gekopieerde software draait. Malware-makers verspreiden hun 'producten' ook wel via cracks om software illegaal te gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

de vraag is natuurlijk ook of ze met hun antivirus ook de illegale copy-en van windows de das om willen doen.

Bij Windows krijg je toch gratis al die virussen! Dat operating system is qua architectuur zo lek als een zeef. En nu hebben ze ineens een oplossing?

Dat is goed nieuws, natuurlijk is avast home de kampioen van gratis en betaalde software en zal microsoft dit niet eenvoudig verslaan. Maar alle andere zijn gewoon slecht en zeker voor betaalde software buitengewoon slecht. Ik moedig dat aan.

Toch jammer dat ze weer met lapmiddelen gaan proberen om hun systeem veiliger te maken. Als ze de basis maar eens goed aanpakten had je al die systeemintensieve processen als virusscanner, spywarescanner niet eens nodig.

Jammer dat er nog steeds zo ontzettend veel consumenten intrappen in het M$ verhaal.....

Windows is al lang niet meer 'zo lek als een mandje'. Ja, als mensen rare meuk installeren door altijd maar zonder te kijken op OK te klikken. Duh.

Echt zinloos iedere keer die berichten over hoe lek Windows wel niet is. Kom uit je grot en kijk naar het heden mensen!

Een dergelijke virusscanner bouwen ze eerder om zichzelf te beschermen tegen het gebrek aan discipline bij de gebruiker. Een gratis antivirus haalt bij de meeste idioten tenminste nog wat van de meuk eraf.

Zo krijgen wij minder last van SPAM. Als jullie eens nadenken beseffen jullie dat een dergelijke gratis oplossing handig is voor IEDEREEN.

@Nick

Chapua! Eindelijk wat rede! Het lijkt hier soms net de Telegraaf wat betreft de reageerders. Ja inderdaad, 15 jaar geleden was windows zo lek als een mandje. Tegenwoordig kan je dat echt niet meer zeggen, maar goed jongens, blijf maar lekker in 1994 leven.

Wat een mooi bericht zeg dit bespaart me een dikke 50 euro per jaar en even een reactie op Mark ik ben nog steeds van mening dat illegale programma's op de computer niets anders is als diefstal en deze mensen moeten niet beloont worden maar gestraft.

@Kees: Het grote probleem is dat mensen met een illegale versie van Windows, tevens vaak een onveilige versie hebben. Ze doen vaak niet aan updates.

Voor het internet in het algemeen vormt dit een groot probleem, een onbeveiligde PC is immers makkelijker overgenomen door spammers of andere kwaadaardige gasten. Microsoft denkt hierbij dus niet aan het beveiligen van mensen die het niet verdiend hebben, maar aan de veiligheid van het internet in het algemeen. Als alle PC's (ook die met een illegale windows) beter beveiligd zijn hebben spammers minder mogelijkheden om PC's over te nemen.

In de praktijk zal het echter niet uitmaken, want mensen blijven trappen in nep-banners, gedownloade 'mp3s' met een EXE extensie etc.

@Joost
"Ja inderdaad, 15 jaar geleden was windows zo lek als een mandje. Tegenwoordig kan je dat echt niet meer zeggen, maar goed jongens, blijf maar lekker in 1994 leven."

Anno 2008 effu terug naar de feiten...
Waarom heeft Microsoft zelf dan:
- Reguliere patch-dinsdag, woensdag?
- Windows update website?
- Security updates?
- Servicepacks voor bijv XP(3), Vista (1)
in het leven geroepen?

Ik kan me toch niet voorstellen dat Microsoft dit allemaal doet als bezigheid-therapie voor alle ict-ers in de wereld? zodat ze maar dag in dag uit met het windows OS bezig kunnen zijn en blijven?

Is het je zelf wel eens opgevallen hoeveel "patches" er uitgerold worden die een "remote-code-execution" gat (het runnen van een programma op jouw pc door derden) dicht probeert te smeren???

Haha.

Maar wat is dat in vergelijking met alle honderden Linux distrubuties. Ubuntu komt toch ook regelmatig met nieuwe versies uit. Oh wacht, dat zijn nieuwe 'versies' en niet servicepacks en security updates... right...

Een OS zonder security updates omdat het zichzelf onkraakbaar waant is iets waar ik hard voor zou wegrennen. Het kan namelijk helemaal niet.

Adobe en Firefox brengen ook updates uit. Waarom? In miljoenen regels code zitten nu eenmaal fouten. Je bokst als team van developers, al zijn het er honderd, nu eenmaal op tegen de duizenden kwaadwillenden en minder kwaadwillenden. Vaak zijn juist de externe programma's die 'Windows' onveilig maken. Dus leg ook daar wat credit.

Daarnaast zijn de meeste 'lekken' pas gevaarlijk als mensen hun firewall hebben uitstaan ?n als specifiek een bepaalde dubieuze pagina bezoeken met foute content, die ze ook nog eens moeten activeren.

Afgezien van dat alles is Windows veel veiliger dan jullie het doen voorstellen. Alsof het geen moeite kost om een Windows PC over te nemen. Ik daag je uit om het bij mij thuis te proberen.

Linux heeft het wat dat betreft makkelijk. Een kleine userbase met nagenoeg alleen maar experts. Daar valt voor kwaadaardigen niets te halen, dus waarom malware schrijven?

"Een OS zonder security updates omdat het zichzelf onkraakbaar want is iets waar ik hard voor zou wegrennen. Het kan namelijk helemaal niet."
Ben ik het helemaal mee eens..

"In miljoenen regels code zitten nu eenmaal fouten."
In mijn ogen is er dan iets "wrong by your design"
Het zij je softwareontwerpmethode, programmeermethode, testmethode, fabricageprocess of software distributie.

"Vaak zijn juist de externe programma's die 'Windows' onveilig maken"
Geef eens een voorbeeld hiervan, wat bedoel je hiermee?
- P2P programma's met ingebouwde backdoors?
- "Drive by attacks" via internet explorer gaten?
- Rootkit virussen?
- Firewals die allen verkeer afschermen van buiten naar binnen (de windows standaard firewall) en niet andersom?
- Hidden, undocumented registry keys?
- Undocumented features van ntfs file systeem of ADS Streams?

Zeker niet bekend in de programmeerwereld Ronald? Van mij mag je rustug geloven dat Linux-code geen fouten bevat, maar helaas. Het is een FEIT dat dit gebeurt. Zij het iets minder in Linux, maar die hebben dan ook geen deadlines.

Met onveilig bedoel ik flash-plugins, adobe reader, itunes etc.

Natuurlijk is IE niet iets om over naar huis te schrijven, maar ja, van Microsoft wordt verwacht dat ze spul maken waar iedereen voor kan developen met alle gevolgen van dien.

Als Microsoft dit soort plugins en Windows applicatie neit zou toelaten zou je gaan zeiken over het feit dat ze misbruik maken van hun monopoly!!!

Daarnaast blocked de firewall van Windows WEL het uitgaande verkeer.

Accepteer nou eens dat Windows een goede speler op de markt is, niet perfect, maar zeker niet de hoop vuilnis die jij denkt dat het is. Linux is ook niet perfect anders gebruikte iedereen het inmiddels al.

Verder kijken dan je neus lang is, daar zijn jullie Linux nerds echt beroerd in.

Live on Care vind ik hele goede antivirus software.
En ik hoop dat Morro even goed is, eigenlijk weet ik dat Morro beter zal zijn. Ik weet uit betrouwbare bron, dat Avast, lang niet zo goed is.
Ik weet het wel zeker, omdat Microsoft een goede naam heeft, en daarom ook een hele goede nieuwe antivirus zal presenteren.
Dus zodra deze nieuwe antivirus er is, en hij gedownload kan worden, DOE HET.

Jullie zullen er geen spijt van krijgen

Een overzicht van gratis programma's waaronder virusscanner, firewall, etc. zag ik ook hier staan:

http://artikelen.foobie.nl/computers/gratis-programmas-voor-windows/

Ik hoop het dat ze dat gaan doen die gratis antivirus, want voor mij is dat heel goed nieuws. Ik kan een antivirus niet betalen. Het is te duur voor mij.

Ik zou het toe juigen een anti-virus van Microsoft!
Ik neem aan dat ze een goede beveiliger brengen.
Ik gebruik al jaren Kaspersky anti-virus, zijn er mensen
die deze ook gebruiken en wat hun ervaring is met deze anti-virus.

Erwin, Wim, er zijn diverse zeer goede gratis realtime virusscanners (zoals avast! Home Edition, Avira AntiVir Personal, AVG Anti-Virus Free, Comodo Internet Security). De eerste twee hebben een lage systeembelasting.
Het beste kan je lokaal ook een paar on-demand virusscanners er bij hebben (zoals Clamwin, BitDefender Free Edition).

Majorette, kijk eens op http://www.av-comparatives.org voor testresultaten. Microsoft scoort vaak als middenmoter.

Deni, de eerste gratis antivirussoftware suite Microsoft Security Essentials (projectnaam Morro) is inderdaad goed geworden en doet het veel beter dan de matige versies van Windows Live OneCare waarvoor je wel moest betalen. Het is helaas wel een erg omvangrijk pakket.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-19T10:18:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.