Microsoft: gratis antivirus concurreert niet

Dit artikel delen:

Microsoft zegt security-leveranciers niet te ondermijnen met de gratis antivirus die het in de tweede helft van volgend jaar uitbrengt. Dat consumentenproduct is geen concurrent voor de completere software van producenten als Symantec en McAfee, aldus Microsoft.

Windows-producent Microsoft biedt consumenten in de tweede helft van komend jaar een gratis antivirusproduct, codenaam Morro. Het schrapt eind juni dan ook zijn betaalde antivirusproduct Windows Live OneCare, dat naast antimalware ook backup biedt. Microsoft verklaart met gratis antimalware pc's en daarmee internet veiliger te maken, maar dat het daarmee niet security-leveranciers ondermijnt.

Die bedrijven, waaronder Symantec en McAfee, hebben al fel gereageerd. Eerstgenoemde zegt dat het huidige product van Microsoft al ondermaats is en dat je van een gratis product nog minder kan verwachten. "Je krijgt waarvoor je betaalt", stelt vice-president Tom Powledge. Concurrent McAfee interpreteert Microsofts schrappen van betaalde antivirus als een capitulatie. "Microsoft geeft het op en laat beveiliging over aan de experts", zegt pr-directeur Joris Evers.

Vijftig procent onbeschermd

Ondanks die uithalen maken de security-leveranciers zich volgens analisten zorgen, of moeten dat doen. Het aankomende gratis product van Microsoft kan minder capabel of volledig zijn, maar dat kan voldoende zijn voor veel eindgebruikers en mogelijk ook middelgrote en kleine bedrijven.

Volgens Microsoft is in de Westerse wereld zeker vijftig procent van de pc's niet voorzien van antivirussoftware, of van zwaar verouderde. In beide gevallen zijn de bewuste computers niet beschermd. "Dit aanbod is bedoeld voor de vijftig tot zestig procent van de pc-gebruikers die geen bescherming heeft of daar niet voor wil betalen", zegt productmanager Amy Barzdukas van Microsoft.

'Alleen maar antimalware'

Voor security-leveranciers is dat ook een onontgonnen markt. Het komende gratis aanbod van Microsoft kan die markt dus wel eens dichtgooien voor betaalde producten. Microsoft zelf zegt nu echter dat het met zijn gratis antimalware niet de concurrentie aangaat met de betaalde software van bedrijven als Symantec en McAfee.

"Microsoft ondermijnt de marktaandelen van die bedrijven niet, want onze gratis download biedt alleen maar bescherming tegen malware", luidt de officiële verklaring. De pakketten van de security-leveranciers bieden veel meer functies, zoals ook encryptie, data loss prevention, een firewall en opties voor ouderlijk toezicht (parental controls).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een onzin. MacAfee is al jaren ondermaats en ook Symantec overtuigd niet. Vaak vind ik de OostblokSoftware zoals Avast en dergelijke beter functioneren dan de dure pakketten.

Dat soort bedrijven hebben jarenlang kunnen aanmodderen. Wanneer hebben een van beide bedrijven iets vernieuwends geleverd? Nu er gevaar dreigt voor hun marktaandeel moeten ze ineens iets nieuws gaan verzinnen, en dat is natuurlijk wel erg moeilijk. Daarom maar zeuren.

Microsoft doet enkel een poging om niet beschermde PC's wel beveiligd te krijgen, want met zombie-pc's schiet namelijk niemand op, en het kost alleen maar geld.

Sinds wanneer is de gratis voor thuis gebruik:
Avast, AVGriSoft, ClamAV, Avira - AntiVir;
een bedreiging geweest voor McAfee/NAI of Norton/Symantec?
Nooit!
Dus waarom Microsoft opeens nu dan wel?

Begint een beetje eentonig te worden, die blinde ongenuanceerde aanvallen op Microsoft.Wie koopt er nu vrijwillig Symantec en/of McAfee beveiligingsproducten?
Meestal zit dat ook al op nieuwe apparatuur als trial versie, dus ik snap niet wat die bedrijven nog te klagen hebben.

"Microsoft ondermijnt de marktaandelen van die bedrijven niet, want onze gratis download biedt alleen maar bescherming tegen malware",
Doe mij de opensource van dit downloadpakketje maar, dan check dat zelf wel even ;-)

Wat ik me afvraag, met zo'n grote overvloed aan bewijzen aan windows based virussen, spyware, malware en ander digitale ellende op het windows platform...

Wanneer gaat microsoft haar inspanningen eens richten op het re-design van alle ontwerp en programeerfouten die deze (virus, spyware, malware) ellende uberhaupt nog mogelijk maken op het windows platform?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-25T08:04:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.