EU vraagt hulp bedrijven tegen cybercrime

Cybercrime

De Europese overheid wil cybercrime beter bestrijden.

De Europese Unie (EU) wil voor de bestrijding van cybercrime hulp van het bedrijfsleven. Een nu aangenomen plan voorziet in de uitwisseling van informatie tussen politie en Justitie enerzijds en bedrijven anderzijds.

De Europese ministers van Justitie hebben een nieuw plan aangenomen voor de bestrijding van cybercrime. Dat plan van de Europese Commissie (EC) omvat niet alleen overheidsmaatregelen, maar ook actie van het bedrijfsleven. Die moet actief meewerken aan de uitwisseling van informatie over cybercrime.

Waarschuwingssysteem

De EC wil daarnaast een online-systeem opzetten om waarschuwingen voor cyberdreigingen te publiceren. Dat waarschuwingssysteem moet bedrijven tijdig bewust maken van nieuwe security-bedreigingen, zoals webinfecties en netwerkaanvallen.

Bedrijven kunnen binnen het systeem online-misdaden melden, delen en met elkaar te verbinden. De EC heeft een budget van driehonderdduizend euro beschikbaar gesteld om dit waarschuwingssysteem op korte termijn al te realiseren.

Centraal adviesorgaan

De lidstaten van de Europese Unie (EU) krijgen financiële middelen om de andere benodigde systemen en processen efficiënt te implementeren. Het is nog niet bekend hoeveel die ‘subsidie' voor security bedraagt.

Advies en coördinatie komt van het European Network and Information Security Agency. Die EU-instantie dient als een center of excellence voor landen én organisaties die hun netwerkbeveiliging versterken en cybercrime aanpakken.

Samenwerking

Het voornaamste aan de nu aangenomen maatregelen is meer internationale samenwerking. "Deze strategie stimuleert de hard nodige operationele samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de lidstaten", zegt EC vice-president Jacques Barrot, die verantwoordelijk is voor Justitie, vrijheid en beveiliging. Deze samenwerking betreft zowel de diverse politiediensten en ministeries van Justities van de EU-lidstaten als de bedrijven in die landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-01T10:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.