Govcert.nl steunt voortaan ook gemeenten

Dit artikel delen:

De waarschuwingsdienst voor internet- en netwerkcalamiteiten bij de rijksoverheid Govcert.nl wil dit jaar Nederlandse gemeenten gaan bedienen met informatie over computervirussen en ict-kwetsbaarheden. Den Haag bijt het spits af.

Govcert.nl wil in 2005 de kleine vijfhonderd gemeenten in Nederland voorzien van informatie over kwetsbaarheden in ict-systemen, computervirussen en netwerkaanvallen, vertelt Govcert.nl manager Hedy van der Ende. Zij meldt dat de gemeente Den Haag in een pilot de alarmeringsberichten van het calamiteitenteam inmiddels afneemt. Govcert.nl overlegt met de gemeentelijke internetaanbieder Gemnet over het aansluiten van meer gemeenten op deze informatiestroom.
 
Deze plannen betekenen een behoorlijke uitbreiding van het werkveld van Govcert.nl. Bij de start van het calamiteitenteam in 2002 namen drie overheidsorganisaties deel: de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, en het Knmi. Ruim twee jaar later nemen bijna alle departementen en veel verzelfstandigde overheidsorganisaties de diensten van het team af. Daarnaast voorziet het team sinds februari vorig jaar via de Waarschuwingsdienst consumenten en mkb-bedrijven van gegevens over kritieke ontwikkelingen in informatiebeveiliging. Ruim veertigduizend mensen hebben zich aangemeld voor de ontvangst van alarmberichten via de mail.
 
Van der Ende verwacht veel animo onder Nederlandse gemeenten, omdat deze overheden door schade en schande wijzer op het terrein van virusuitbraken zijn geworden. Toch stelt ze dat het nut van deze dienst nog hoger op de agenda van deze organisaties mag komen. "Kennis over de impact van kwetsbaarheden in ict-systemen is nu bij gemeenten vaak te diep in de organisatie weggelegd, waardoor het niet genoeg aandacht krijgt. Organisaties die zich aansluiten bij Govcert.nl komen terecht in een netwerk met veel kennis over informatiebeveiliging. Het maakt die beveiliging beter."
 
Omdat de beoogde uitbreiding groot is in verhouding tot de huidige capaciteit wil Govcert.nl niet al zijn diensten openstellen voor gemeenten. Ze krijgen toegang tot alarmeringsberichten over kwetsbaarheden en computervirussen. Daarnaast kunnen ze beschikken over praktijktips rond informatiebeveiliging. Ze krijgen standaard geen dwarsdoorsnede van hun informatiehuishouding. Bij zo'n scan word getest of de ict-systemen technisch en procedureel goed afgesloten zijn. De financiering van gemeentelijke deelname aan Govcert.nl is nog niet rond.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 28 mei 2004.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-27T11:25:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.