Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Politie biedt studenten anti-diefstalsoftware

19 mei 2009 - 12:50ActueelSecurity & AwarenessPolitie
Nick Kivits
Nick Kivits

De politie van Groningen wil studenten in de stad vanaf augustus goedkoop software aanbieden, waarmee gestolen laptops teruggevonden kunnen worden. Bij een groot deel van de inbraken in de stad worden laptops ontvreemd uit studentenwoningen. De software die de politie de studenten aan wil bieden, traceert de locatie van de laptop middels het ip-adres. Telkens wanneer de laptop verbinding maakt met internet, wordt de plek waar de laptop zich bevindt doorgegeven.

Gestolen laptops moeten volgens de Groningse politie snel terug te vinden zijn. Volgens Heino Staal, projectleider bij de politie Groningen, wordt ongeveer twintig procent van alle inbraken in de stad gepleegd bij studentenhuizen. Daarbij worden vaak juist de laptops gestolen. ´Het voordeel van studentenpanden zit hem voor inbrekers in het feit dat er meer mensen met eigen spullen wonen. Als je eenmaal binnen bent, valt er veel meer te halen.´ De stad Groningen telt een slordige 30.000 studenten.

Oriënteren

De Groningse politie hoopt de software aan het begin van volgend schooljaar aan te kunnen bieden aan de studenten. ´Dat is een mooi moment om een hoop nieuwe studenten te benaderen.´ Hoe de software er uiteindelijk uit moet gaan zien, is bij de politie Groningen nog niet bekend. Wel is bekend dat de software onzichtbaar op de achtergrond moet draaien en vrijwel niet verwijderd moet kunnen worden. ´We zijn nog druk aan het oriënteren op softwarepakketten. De software moet per student maximaal veertig euro kosten.´ Een voorbeeld van een dergelijk softwarepakket zou de nieuwe Netbook-variant van Computrace kunnen betreffen. Dat softwarepakket is bijvoorbeeld bestand tegen herinstallatie van het besturingssysteem of het formatteren van de harde schijf.

Meer over

Laptops

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Beveiliging en IT samen sterk tegen bedreigingen

    Deze paper geeft concrete strategieën en handvatten om IT en Security effectiever te integreren.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelSecurity & Awareness

    Computrace voor netbooks

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Groningen krijgt stadsdekkend Wi-Fi-netwerk

    Computable.nl
    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Test: Integrale beveiliging van laptops

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    Universiteitsteam Groningen wint webservicewedstrijd

    Computable.nl
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Politie wil inhuur ICT’ers beperken tot 486 FTE

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    Politie Nederland kiest voor Red Hat

    9 reacties op “Politie biedt studenten anti-diefstalsoftware”

    1. Sebastiaan schreef:
      19 mei 2009 om 13:56

      Ooit gedacht aan dat mensen gelijk de windows/linux/MacOsX opnieuw installeren? weg programma

      Login om te reageren
    2. Wouter schreef:
      19 mei 2009 om 14:04

      Dan had je toch het artikel iets beter moeten lezen:

      “Een voorbeeld van een dergelijk softwarepakket zou de nieuwe Netbook-variant van Computrace kunnen betreffen. Dat softwarepakket is bijvoorbeeld bestand tegen herinstallatie van het besturingssysteem of het formatteren van de harde schijf.”

      Natuurlijk gaat ook deze methode niet waterdicht zijn, maar het kost al een stuk meer moeite om niet gepakt te worden. De vraag is of het stelen van een laptop dan de moeite nog loont.

      Login om te reageren
    3. Ruben schreef:
      19 mei 2009 om 21:15

      Hmm.. of ik hier zo blij mee ben weet ik niet.. Ik zou iig niet dat computrace gebuiken. Lijkt mij nogal privacy gevoelig.. Zeker als je leest wat er allemaal mogelijk is met computrace.

      Wanneer een computer wordt gestolen kan het Absolute Theft Recovery Team de informatie gebruiken die van de computer zijn verzonden. Zij analyseren de gegevens met behulp van procedures zoals key capture, het scannen van het register, bestanden doorzoeken, geolocatie en andere opsporingstechnieken om vast te stellen wie de computer in het bezit heeft en hoe de computer wordt gebruikt.

      Login om te reageren
    4. Bert-Jan Wiegeraad schreef:
      19 mei 2009 om 21:22

      Niet lang geleden werd bekend dat de politie de bevoegdheid heeft gekregen om op willekeurige pc’s te neuzen.

      En nu zou je er voor gaan betalen om dit nog makkelijker te maken?

      Is dit niet het zoveelste voorbeeld waarbij privacy wordt opgeofferd aan veiligheid en crimininaliteitsbestrijding?

      Login om te reageren
    5. R. Vos schreef:
      20 mei 2009 om 01:55

      Er is ook niet duidelijk te vinden op welke OS’en Computrace allemaal draait. Er staat heel duidelijk op de site dat het programma eenvoudig is te installeren met een MSI pakketje (alleen voor Windows dus) en een stukje verderop staat dat het compatible is met Mac OSX, over Linux heb ik niet eens iets kunnen vinden (maar ik kan kippig zijn hoor)…

      En niet om het een of ander… op een ander netwerk krijg je over het algemeen toch ook een ander IP-adres… mac-adres zou wel nog te tracen zijn, tenzij de dieven de netwerkkaart vervangen… ook in laptops niet het meest moeilijke karweitje.

      In ieder geval zullen slimme en handige dieven hier zeker rekening mee gaan houden. Nog prettiger voor ze als straks ook nog bekend wordt welk software pakket het gaat worden, zelf ook het programmaatje aanschaffen en lekker op je eigen pc gaan uitproberen hoe je het kan omzeilen of verwijderen, want op de site van Computrace staat slechts dat het zeer moeilijk is te verwijderen, dus zeker niet onmogelijk!

      Weer een hele goede en doordachte actie… of misschien hopen ze wel dat er dan sowieso minder laptops worden gestolen door de berichtgeving. Alsof angst zaaien onder criminelen nou zo goed werkt… een gelegenheidsdief denkt niet na en zal hem toch wel meenemen en waarschijnlijk meteen doorverkopen zonder er zelf mee op internet te gaan en de georganiseerde misdaad zal hier rekening mee gaan houden…

      Lijkt me dus erg jammer van die 40 euro… arme studenten.

      Login om te reageren
    6. R. Vos schreef:
      20 mei 2009 om 02:10

      Ah enne… hoeveel studenten hebben nu eigenlijk een netbook, ik dacht dat we het over gestolen laptops hadden…

      De omschrijving van Computrace voor netbooks:

      A netbook typically has a screen that is less than 10 inches wide diagonally, carries no optical drive, and runs on Intel Corp’s Atom processor. Most employ either Microsoft Corp’s Windows XP operating system or a version of open-source Linux-based software. Most weigh around 3 pounds or less.

      De gemiddelde laptop heeft een scherm van 17 inch en alles erop en eraan wat je maar kan bedenken. Draait over het algemeen op Intel Core of intel Centrino processoren.

      Weer misgeschoten of toch nog maar even gedegen onderzoek doen naar een programma wat wel werkt op laptops?! 😉

      Login om te reageren
    7. bk schreef:
      20 mei 2009 om 11:39

      Het kan volgens mij veel goedkoper:
      zet een wachtwoord op je bios. Zonder wachtwoord kan je de computer niet opstarten en ook de bios niet in.
      Zorg voor een sticker oid op je laptop waarop duidelijk staat dat je laptop zo beveiligd is en je laptop is voor de meeste mensen niet interessant meer om te stelen.

      Login om te reageren
    8. Rob schreef:
      20 mei 2009 om 13:49

      De software van Computrace zit in de firmware. Op basis van een unieke asset tag is een laptop/netbook traceerbaar. Bijvoorbeeld Dell biedt deze service aan als extra beschermings optie bij de aanschaf van een Latitude (voor ?85 euro, als ik mij niet vergis).

      Login om te reageren
    9. diefstalslachtoffer schreef:
      20 mei 2009 om 13:58

      @bk:
      Bios wachtwoord beveiliging stelt weinig voor! En/of jumper op het motherboard om deze te clearen, of BIOS opnieuw flashen. Ook hebben servicetechnici losse tooltjes waarmee je dat cleared (vraag maar aan Dell techneuten).
      Computrace kun je eenmalig inschakelen (bij aanschaf) en daarna niet meer uitschakelen. Kost je wel wat abonnementsgeld. In combinatie met goede disk encryptie (zoals SafeBoot of Truecrypt) is je laptop dan redelijk beveiligd tegen datadiefstal.
      Maar de dief die vanwege de hardware opbrengst (paar honderd euro in junkies helerswereld) je laptop jat, interesseert dat weinig en die houd je ook niet tegen…
      Helaas zijn er teveel mensen die niet met hun poten van andermans spullen kunnen afblijven.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs