België heeft nu eindelijk eigen Cert

Dit artikel delen:

Belnet, internetleverancier voor Belgische overheidsdiensten, onderzoeks- en onderwijsinstellingen, functioneert vanaf vandaag ook als Computer Emergency Response Team (Cert).

Het Belnet Cert moet de veiligheid van het internet verhogen, grotendeels door internationale samenwerking met andere Cert's. Overheidsinstelling Belnet richt zich met deze nieuwe dienst in eerste instantie tot de eigen klanten, maar zal ook de andere Belgische internetleveranciers en -gebruikers inlichten bij beveiligingsproblemen.
Vanaf vandaag kan iedereen via de website http://cert.belnet.be de laatste updates inzake de veiligheidsstatus van het internet volgen.
 
"Het internet is een fantastisch medium dat we nog beter kunnen gebruiken. Door verbeterde internationale coördinatie, wetgeving en interventie kunnen we internetvandalen en computercriminelen terugdringen", aldus Pierre Bruyère, algemeen directeur van Belnet.
 
Het eerste Cert werd in november 1988 in de VS opgericht, nadat het wormvirus 'Morris' een groot deel van het toenmalige internet platlegde. Het Amerikaanse coördinatiecentrum van het Cert wordt geleid door de Carnegie Mellon University (CMU) uit Pittsburgh. In 1988 rapporteerde dat Amerikaanse Cert-coördinatiecentrum zes veiligheidsincidenten; in 2003 waren dat er bijna 140.000.
 
Over de hele wereld zijn er inmiddels meer dan honderd Cert-organisaties; waarvan de meeste ook lid zijn van het First (Forum of Incident Response and Security Teams). Dat staat in voor het bevorderen van de internationale samenwerking. Belnet zal zich binnenkort als Cert laten accrediteren door First en door Terena, de Europese vereniging van onderzoeksnetwerken (Trans-European Research and Education Networking Association).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-01T09:30:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.