Nederlandse isp's blokkeren virushaarden

Dit artikel delen:

Internetaanbieder BIT is in samenwerking met een aantal andere aanbieders een geautomatiseerde 'blacklist' begonnen om de virusstroom verstuurd vanaf slecht beveiligde pc's te stoppen.

Naast BIT doen Xs4all, Zonnet en IS Internet Services mee aan het initiatief, dat gebaseerd is op een uitgebreide database met besmette pc’s. In deze database is onder meer te zien vanaf welk ip-adres welke virussen worden verspreid. Gekraakte pc’s versturen hun virusmailtjes tegenwoordig meestal rechtstreeks zonder tussenkomst van de mailserver van de internetaanbieder.

Zodra er binnen 24 uur van één en hetzelfde ip-adres meer dan twee besmette mailtjes bij BIT binnenkomen, dan komt dit ip-adres 24 uur op de zwarte lijst te staan. Dit houdt in dat er in die tijd geen mail wordt geaccepteerd vanaf dit adres. Ip-adressen van bekende providers zijn opgenomen in een lijst met uitzonderingen om de reguliere mailstroom niet in gevaar te brengen.

Alex Bik, werkzaam bij BIT, stelt dat het systeem meteen na invoering resultaat had. "De mailservers van BIT zijn ontlast doordat de belasting met 60 procent is gedaald sinds de introductie van de virusdatabase." Ook IS Internet Services gebruikt de database om zijn mailstroom beheersbaar te houden. Andere isp’s kunnen zich bij BIT melden voor deelname aan het initiatief.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zeer goed initiatief, ronduit KLASSE !
Ga zo door.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-15T10:14:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.