Maastrichts ziekenhuis getroffen door virus

Dit artikel delen:

De computersystemen van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) zijn dinsdagmiddag 16 maart getroffen door een computervirus. Dit leidt tot steeds trager werkende systemen. Op sommige afdelingen kan niet meer met de computer worden gewerkt. Het ziekenhuis verwacht de geïnfecteerde werkplekken woensdag 17 maart schoon te maken en donderdag 18 maart geen problemen meer te hebben.

Een woordvoerder van het azM kan niet zeggen om welk virus het gaat. ‘Het is een recent virus dat sinds dinsdag 16 maart de wereld in is gegaan. Dit zorgt ervoor dat onze servers erg traag worden.' Het ziekenhuis zegt ‘een zogeheten viruskiller te hebben geïnstalleerd.'

Daarnaast zijn noodprocedures in werking gezet om het netwerk zo min mogelijk te belasten. Wat die noodprocedures precies zijn, verschilt per afdeling. Bij de administratieve afdelingen zijn de pc's bijvoorbeeld uitgezet. Daarnaast wordt zoveel mogelijk overgestapt op papieren administratie. ‘De patiëntenzorg kan gewoon doorgang vinden. Op sommige afdelingen is de vertraging wel merkbaar en kunnen de wachttijden oplopen. Operaties gaan gewoon door', zegt het ziekenhuis.

De ict-afdeling begint in de loop van de middag met het schoonmaken van de geïnfecteerde systemen. Ook vanavond worden nog pc's schoongemaakt. Verwacht wordt dat de ict-systemen donderdag 18 maart weer probleemloos draaien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

' Het ziekenhuis zegt ‘een zogeheten viruskiller te hebben geïnstalleerd.'

Hebben ze dan een antivirus programma geïnstalleerd?

Een tijdje terug moest bij AZM bezuinigd worden vanwege hoge ict-kosten (toch niet aan security zo te zien).

Tis te zien dat de woordvoerder niet bij ICT is langs geweest.

Windows Update van gister?

Misschien is het handig om het ziekenhuis netwerk op te splitsen in een "internet-connected" kantoor? gedeelte en een "mission-critical" gedeelte wat fysiek geheel los staat van de buitenwereld. met patienten-administratie en privacy gevoelig materiaal.

Zo kan een virus-infectie niet meteen uitzaaien over de gehele ict-infrastructuur. Waar het virus immers niet bij kunt, kan ook infectie verspreiden.

Iedereen gaat er bijna vanuit dat je pc DIRECT aan internet moet hangen om te kunnen werken. Echter niet is minder waar ;-)

OFF-line is nog altijd veiliger dan ON-line,

HAHAHAHA,

Ook vandaag worden er mensen naar huis gestuurd met als reden dat het niet veilig is om mensen op de pc's te laten werken. Mensen die niets te maken hebben met patientenzorg, kunnen thuis blijven of worden door een crisis team naar huis gestuurd.

Volgens mij, tenminste vernomen van interne bron, werken ze in een novell omgeving, waarin windows XP zonder servicepacks draait. In dit geheel opereerd een citrix client die gebasseerd is op win2000.

Kortom een verouderd systeem, waar geen geld voor is om te updaten. Wel vele miljoenen uitgeven aan SAP.....

Brilliant zo een virus.....

Eergisteren het artikel gelezen van een ex-Philips directeur die de ICT ging doen en nu dit..

Zeker nooit gehoord van gratis antivirus programma's.

Ik vraag me af wie daar verantwoordelijke voor de ICT is, miljoenen verdwijnen in het zwarte gat SAP, projekten waarvan de status "onbekend" is en die ook miljoenen gekost hebben nu weer een virus die de hele organisatie lam legt.

Er schijn een zekere minimum intelligentie te ontbreken waarvan de patientenzorg de dupe is.

Misschien wordt het tijd dat er een proactieve beheer komt. Want dat SAP verhaal snap ik wel miljoenen uitgeven aan externe consulten en inrichten van een WSUS server welke automatische laat zien wat wel of niet gepacht daar is geen geld voor. Software WSUS kost niets en een server zullen ze nog wel over hebben. Verder zou ik voorstellen om een aantal systeembeheerders te vervangen want op de winkel passen en vergaderen dat zullen ze wel goed in zijn maar het in de lucht houden van een complexe omgeving daar komt iets meer bij kijken.
Ach er vliegen gewoon wat arme donders op de werkvloer eruit, maar de dikkoppen blijven gewoon zitten.

Het is gewoon belachelijk dat grote organisaties helemaal afhankelijk worden van 1 supplier (SAP). Ik kan gewoon niet begrijpen dat de ICT-ers zoń slecht netwerk opzetten en er mensen naar huis moeten omdat ze niet met hun PC kunnen werken. Ongelooflijk.

Ik durf te beweren dat als ze er 50 mensen op zetten die kennis en kunde hebben van ict/netwerk gerelateerde zaken, dat dit hele euvel in de kiem gesmoord had kunnen worden.

Oordeel pas als je de feiten kent!
Dit had overal kunnen gebeuren.
Het netwerk is niet slecht!
Het virus is gewoon superagressief en actief.

Vandaag te horen gekregen dat door al die problemen lonen met een vertraging van 10 dagen worden uitgekeerd. zou azm ook weten dat je er een dikke rente op kunt eisen volgens de wet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-17T14:16:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.