'Duitse browserwaarschuwing ging te ver'

Dit artikel delen:

Het computerincident-responsteam van de Duitse overheid zou een voorbeeld kunnen nemen aan de manier waarop haar Nederlandse pendant te werk gaat. Dat is de gangbare mening van de beveiligingsexperts, die bij Computable's security-topic zijn aangesloten.

Waar het Duitse BürgerCERT tot twee keer toe het gebruik van een bepaalde browser ontried, beperkte het Nederlandse GovCert zich tot informatieverstrekking en het advies om op een patch te wachten.

'Ongenuanceerde waarschuwingen zijn nooit een goed idee', zegt directeur Rhett Oudkerk Pool van Kahuna. 'Dat zorgt ervoor dat mensen minder vertrouwen krijgen in de waarschuwingen. Immers, als later blijkt dat de waarschuwing wel voor Firefox geldt, maar niet op jou van toepassing was, heb je voor niets van browser gewisseld met alle ongemakken van dien.'

Paniekberichtgeving

Directeur Steven Dondorp van Northwave vraagt zich of 'een overheid dergelijke uitlatingen moet doen over fabrikanten. Daarmee beïnvloeden ze indirect het imago en de marktwerking. Het Nederlandse GovCert beperkte zich bijvoorbeeld tot informatieverstrekking van het probleem en juist de advisering op de oplossing (patch). Ik denk dat GovCert daarmee uitstekend handelt en een subtiele balans tussen overheidsverantwoordelijkheid en marktwerking houdt.'

Ook beveiligingsadviseur John Rudolph van Wipro 'voelt zich beter' bij de manier waarop dit via www.waarschuwingsdienst.nl wordt gedaan: 'Ik vind het belangrijker om bewustwording te creëren en de mensen daarnaar te laten handelen, dan dit te bereiken door paniekberichtgeving.'

'Je kunt hierbij de vraag stellen of de Duitse overheid ook iedereen die een Toyota of Honda heeft afgeraden heeft om nog met hun auto te rijden totdat hun potentiële probleem is opgelost', vraagt global practice manager Maurice Remmé van Getronics zich af.

Franse en Duitse overheid

Het computerincident-responsteam van de Duitse overheid adviseerde browsergebruikers eind maart 2010 om af te zien van het gebruik van Firefox, totdat leverancier Mozilla met een nieuwe versie kwam. In januari adviseerde de Duitse overheid ook al in verband met beveiligingsproblemen om tijdelijk af te zien van het gebruik van een bepaalde browser. Toen ging het om Internet Explorer. De Franse overheid bracht toen hetzelfde advies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-29T11:02:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.