Europa wil anti-cybercrime-organisatie

Cybercrime

De Europese Raad van Ministers willen een centrale organisatie om cybercrime aan te pakken. De ministers hebben de Europese Commissie gevraagd daar naar onderzoek te doen. De organisatie moet worden ondergebracht bij het samenwerkingsverband Europol. Dat schrijft de website EUobserver.com.

Europol heeft al een platform dat zich bezighoudt met Europese cybercrime. ‘Maar de effectiviteit van dit platform is wat twijfelachtig, omdat de ministers vragen naar consolidatie en herziening van de taken van deze organisatie. Dat moet de verzameling, uitwisseling en analyse van informatie makkelijker maken', aldus de Europese ministers.

De Europese landen werken steeds vaker samen op het gebied van cybercrime, maar door het gebrek aan geharmoniseerde regels kunnen ze toch gemakkelijk een niet-bestaande organisatie opzetten in een land en daarmee slachtoffers maken in een ander land, stelt de Raad van Ministers. De centrale organisatie moet politie, rechters en aanklagers in de verschillende Europese landen trainen zodat ze gespecialiseerd worden in cybercrime.

Convention on Cybercrime

De Europese lidstaten moeten nog steeds de Convention on Cybercrime, die in 2001 is opgesteld, goedkeuren. Ook moeten ze nog gezamelijke standpunten formuleren rondom praktische zaken, zoals bijvoorbeeld het blokkeren van ip-adressen.

De lidstaten worden het vooralsnog niet eens over deze maatregelen. Frankrijk en Denemarken onderzoeken de mogelijkheid ip-adressen te blokkeren. De Duitse minister van justitie liet onlangs weten juist niets te zien in deze maatregel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Moet de titel niet: "Europese ministers willen anti-cybercrime organisatie" zijn?

Europa wil internetcensuur excuus". Dit is een voorloper op de komende ACTA onderhandelingen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-28T13:04:00.000Z Rian van Heur