Laptops rijksoverheid slecht beveiligd

Dit artikel delen:

Pas na diefstal van een notebook komen de meeste organisaties achter de waarde van de informatie die erop staat. In veel gevallen is deze eenvoudig leesbaar te maken omdat de data niet versleuteld is. Vooral de rijksoverheid is hier laks in.

"Een laptop kost maar een paar honderd euro. Het verlies of het uitlekken van de informatie op deze draagbare computers is veel kostbaarder", zegt Jan van Vliet, algemeen directeur van de specialist in laptopbeveiliging Safeboot. In de VS wordt één op de veertien schootcomputers in het eerste jaar na aanschaf gestolen. Zet je dat af tegen de ruim half miljoen laptops die volgens IDC vorig jaar in Nederland verkocht werden, dan gaat het om ruim veertigduizend apparaten. Noch het CBS, noch Justitie of politie kunnen dat aantal bevestigen, omdat dit cijfer niet bijgehouden wordt.
 
Een beperkt aantal van deze computers is voorzien van encryptiesoftware die de informatie op de harde schijf voor de dief onleesbaar maakt. Safeboot, dat met tweehonderdduizend licenties in de Benelux veruit het populairst is, is vooral in gebruik bij bedrijven in de zakelijke en financiële dienstverlening. Van Vliet stelt dat de rijksoverheid de laptops van ambtenaren over het algemeen slecht beveiligt.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 3 september 2004.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-03T11:42:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.