WikiLeaks dwingt Pentagon tot beter beveiligen

Dit artikel delen:
hacker beveiliging security

Naar aanleiding van de onthullingen op klokkenluiderssite WikiLeaks zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie de beveiliging op de eigen netwerken te zullen opdrijven. Dat meldt het Belgische ict-vakblad Data News. WikiLeaks publiceerde kortgeleden 250.000 vertrouwelijke diplomatieke documenten. De publicatie was aangekondigd en de VS heeft er alles aan gedaan om publicatie te beletten.

'Als een van de documenten die u beweert te willen publiceren, zonder toestemming verkregen is via regeringsverantwoordelijken, of via wie dan ook dan is dat in strijd met de Amerikaanse wetgeving. U houdt geen rekening met de ernstige gevolgen van een eventuele publicatie.'

Dat staat in een brief van juridisch adviseur Harold Koh van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange en zijn advocaat. 'De schending van de wet blijft bestaan zo lang WikiLeaks de documenten in bezit heeft.'

WikiLeaks was op zondag 28 november 2010 zelf doelwit van een cyberaanval. De site meldde echter dat gedeelten van de documenten al waren doorgespeeld aan de kranten

Maatregelen

De website van het Amerikaanse ministerie van Defensie meldt dat het Pentagon de veiligheidsmaatregelen op de eigen netwerken zal aanscherpen. Het geeft ook een verklaring voor het gemak waarmee de vele lekken zijn kunnen ontstaan.

De diefstal van het materiaal is volgens het Pentagon terug te brengen tot de periode voor en na de terroristische aanvallen op 11 september 2001. Toen stelde een commissie dat de defensieagentschappen niet voldoende informatie uitwisselden. Die informatie-uitwisseling had 9/11 kunnen helpen voorkomen. Daarom werd werk gemaakt van een grotere openheid.

Openheid

Volgens de mededeling van het Pentagon is die grotere interne openheid de verklaring waarom het gemakkelijker was voor mensen die binnen dat proces zitten om informatie te stelen. In augustus 2010, toen waren al heel wat belangrijke documenten gelekt, bestelde de Amerikaanse minister van Defensie Robert M. Gates een review over de informatie-uitwisseling.

Daaruit zijn een aantal maatregelen voortgekomen. Zo zou het bij bepaalde systemen onmogelijk worden gemaakt om informatie weg te schrijven op verwisselbare media. Ook zijn strengere regels en beperkingen opgelegd bij het overdragen van informatie van beveiligde naar onbeveiligde systemen. Verder heeft Defensie monitoringtechnologie geïmplementeerd die onder meer ook door creditcardbedrijven wordt gebruikt bij het controleren van het betalingsverkeer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als 't kalf verdronken is, dempt men de put.

Dat terzijde: zou er eigenlijk geen openbaar bestuur moeten zijn? Hoe kan je anders vertrouwen krijgen bij de 'onderdanen'?

Thumbs up for wikileaks !!

"History is a weapon"

Het WikiLeaks verhaal geeft, denk ik, een goede reden om eens goed na te denken over de alom geprezen "Cloud" infrastructuur. Zo veilig is het internet nou ook weer niet!

Maatregelen:
Hoeveel techniek je ook implementeert....De mens blijft toch de zwakste schakel! Ga zo door WikiLeaks :-P

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-30T11:16:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.