TNO verzorgt landelijk infocentrum cybercrime

Dit artikel delen:

Het Informatieknooppunt Cybercrime (IKC) komt in beheer van kennisinstelling TNO. Via het centrum kunnen overheid en bedrijfsleven snel informatie uitwisselen over dreiging en aanpak van internetaanvallen op elektriciteitscentrales en andere vitale infrastructuur. Het IKC werd in 2006 opgericht als tijdelijk netwerk van deskundigen op het gebied van cybercrime en cybersecurity, maar wordt nu permanent ondergebracht bij TNO.

Behalve over acute webdreigingen bij infrastructurele werken, adviseert het informatieknooppunt over de aanpak van kwaadaardige software die bedrijfsprocessen kan verstoren of gevoelige informatie kan buitmaken. Volgens het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie krijgt het IKC een permanent karakter door het succes waarmee overheid en bedrijven in verschillende sectoren samenwerken.

Deelnemers in IKC zijn onder meer de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), Govcert (het computerincident-responsteam van de Nederlandse overheid) en programmateam Nationale Infrastructuur ter bestrijding van Cybercrime (NICC).

Risico

Het uitgangspunt van het IKC is dat bedrijven zelf een goede risico-inschatting kunnen maken en passende maatregelen zullen treffen als ze beschikking hebben over adequate informatie. Door intensieve informatiedeling over incidenten, dreigingen en good practices, kunnen de deelnemende partijen zelf incidenten voorkomen.

Het knooppunt is grotendeels gebaseerd op de manier waarop in het Verenigd Koninkrijk informatie wordt gedeeld via het Centre for the Protection of National Infrastructure.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste maillezer,
Wat wordt van het cybercrimecentrum het webadres?
Ik zit met een mailvraag.
Met vriendelijke Groet, Surfus

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-28T10:29:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.