'Controlevraag is beveiligingsrisico'

Dit artikel delen:

De controlevraag die veel online aanbieders gebruiken als authenticatiemiddel voordat ze een vergeten wachtwoord toemailen aan een gebruiker, is een beveiligingsrisico. Dat zegt senior beveiligingsonderzoeker Roel Schouwenberg van Kaspersky.

'Controlevragen vergroten het beveiligingsrisico, omdat je via zo'n vraag een aanbieder kunt vragen om een wachtwoord te resetten', aldus Schouwenberg.

Door de toenemende populariteit van social media is de controlevraag als authenticatiemiddel volgens Schouwenberg volstrekt ongeschikt geworden. 'Kwaadwillenden kunnen op bijvoorbeeld Facebook zo de naam van je favoriete huisdier opzoeken.'

Controlevraag als wachtwoord

Als gebruiker van online diensten kun je als antwoord op een controlevraag daarom misschien nog het beste een fout antwoord geven, adviseert Schouwenberg. Bovendien moet je volgens de beveiligingsdeskundig 'met de controlevraag hetzelfde omgaan als met een wachtwoord'. Dat betekent volgens Schouwenberg dus ook dat je op elke site een ander antwoord moet geven op dezelfde controlevraag. 'Je hebt er eigenlijk een wachtwoordmanager voor nodig.'

Fog computing

Schouwenberg is niet de eerste beveiligingsonderzoeker die gebruikers aanraadt nepgegevens over zichzelf op het internet te verspreiden.

'Ik propageer fog computing', zei hoogleraar Salvatore Stolfo van de Columbia-universiteit in New York eerder tegen Computable. 'Het in de cloud zetten van je data is niet veilig. Bedrijven die dat wel beweren, verkopen onzin. De enige oplossing is om niet alleen je eigen data, maar ook een hoop onzin up te loaden, zodat anderen niet weten wat echt is. De oude Egyptenaren gebruikten die techniek van datavergiftiging al.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Roel heeft gelijk.

Echter een controle vraag gecombineerd met het opsturen naar het, bij aanmelding opgegeven, e-mail adres van een tijdgelimiteerd wachtwoord maakt het nodig dat die hacker ook beschikt over toegang tot je mailbox.

Je kunt natuurlijk ook een heel ander antwoord geven als wat er gevraagd wordt. B.v. op de vraag naar je eerste auto kun je rustig abacadabra antwoorden, zolang je het maar onthoudt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-06T14:24:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.