Studenten kopen het meest Microsoft Office

Dit artikel delen:

SURFspot.nl, een webwinkel voor het hoger onderwijs en onderzoek, maakt de top-5 bekend van het eerste kwartaal van 2011 van meest gedownloade en gekochte software via SURFspot.nl. Zowel bij downloads als bij het kopen van dvd/cd-roms, staat MS Office Professional Plus 2010 bovenaan.

In het eerste kwartaal ziet SURFspot.nl het downloaden van legale software door studenten met ruim 36 procent toenemen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010, aldus directeur Jan Bakker van SURFspot.nl: 'Omdat we een groot gedeelte van het Nederlandse onderwijs als afzetgebied hebben, zijn we in staat aantrekkelijke afspraken te maken met veel software leveranciers. Hierdoor kunnen studenten en medewerkers tegen lage prijzen software via SURFspot.nl aanschaffen. De toenemende bekendheid van SURFspot.nl onder studenten zien we op dit moment vooral terug in een toename van legaal gedownloade software'.

Opvallend in de totale lijst van gedownloade software is dat in de top-20 zes antivirus programma's staan. 'Studenten zijn zich gelukkig steeds meer bewust van de gevaren op het internet. We zien het dan ook als een positief signaal dat studenten zich steeds beter beschermen met legaal gedownloade antivirus programma's. Met name de updates van deze programma's zijn belangrijk en die mis je veelal als je illegale software gebruikt', aldus Jan Bakker.

Top 5 meest gedownloade software:

1.    MS Office Professional Plus 2010 (SL)
2.    IBM SPSS Statistics 17
3.    MS Office for Mac 2011 (SL)
4.    McAfee Internet Security 2010
5.    IBM SPSS 16.0

Top 5 meest gekochte software (DVD/ CD-rom):

1.    MS Office Professional Plus 2010
2.    IBM SPSS Statistics 18
3.    IBM SPSS Statistics 17
4.    Norton Internet Security 2011
5.    MS Office for Mac 2011

Bron: SURFspot.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alleen jammer dat die "kortingen" op software via surfspot medebetaald wordt door de belastingbetaler.

Het onderwijs zou een goede plek zijn om meer open source software te gebruiken.

MS Office is ergens wel een begrijpelijke keuze. Hoewel er genoeg alternatieven zijn (AbiWord, LibreOffice, Gnumeric), is MS Office toch nog steeds in veel opzichten "de beste". Vraag is of die noodzaak er is, en of in een tijd van bezuinigingen iets als OpenOffice niet meer dan voldoende is.

Minder begrijpelijk is de massale aanschaf van SPSS. Veel statistici vinden R beter dan SPSS. R is open source en heel krachig. Het is command-line based, eigenlijk een soort programmeeromgeving (interpreter), maar er zijn ook GUI's voor. Ik vermoed dat veel docenten het gebruik van R te lastig vinden omdat ze het zelf allemaal niet zo snappen. Bovendien moet je dan ineens concepten uitleggen in plaats van screenshots laten zien. Ik vind het nogal kwalijk dat het betere R niet onderwezen wordt.

In de kop van dit artilel mis ik de woorden "hoger" en "studenten". Het gaat niet over wat er gekocht wordt in het onderwijs, maar over wat de studenten kopen.
kortom: Studenten HBO kopen meest Microsoft Office

Wat maar weer aantoont dat studenten geld teveel of ICT-kennis te weinig hebben. Er zijn prima gratis alternatieven te downloaden.

Toch jammer dat we in Nederland nog zo onbekend zijn met Google Apps.
Voor het onderwijs en studenten is er zelfs een gratis versie!
In Amerika gebruiken ongeveer 90 % van alle onderwijsinstellingen deze software al, waarom in Nederland nog niet?

Waarom zou een student Open Office gebruiken wanneer er op de uni MS Office wordt gebruikt, gezien de comptabiliteit issues dit met zich mee (kan) brengen.

.doc en .odf is niet makkelijk communiceren. Er is altijd wel iets wat na het openen niet meer werkt.

Indien dat niet opgelost wordt door de Open Source community (waarom zou MS het uberhaupt doen?) blijft MS Office het meest gebruikt.

Beetje apart artikel. Zo lijkt het alsof andere paketten die gratis zijn niet worden gebruikt in het onderwijs. Terwijl van de studenten die ik ken, de meeste oss geadopteerd hebben. Dit met name ook om de prijs.

Vanuit de reacties valt me op dat de meesten niet door hebben dat dit een intern onderzoek van surfspot is met wat zij het meest leveren. Surfspot levert alleen betaalde licenties, dit vertekend het beeld dramatisch.

Als de BOVAG een dergelijk onderzoek zou publiceren dan werden er alleen maar auto's verkocht. Maar werd er niet gekeken naar andere vervoersmiddelen. Een kop voor een dergelijk onderzoek zou dan zijn "Studenten kopen vooral 2e hands auto's".

De meeste bedrijven werken met MS Office, logisch dat dit dus in het onderwijs ook veel wordt gebruikt.
De kosten vallen heel erg mee voor studenten, hier hoeven ze het ook niet voor te laten.

In de praktijk zijn er veel te veel kantoormedewerkers die nauwelijks kennis van MS Office hebben, waardoor ze hun werk niet efficiënt kunnen doen en teveel van de helpdesk afhankelijk zijn voor hun reguliere werk. Het bedrijfsleven zal er zeker garen bij spinnen als er juist meer kennis van MS Office zou worden bijgebracht.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-17T13:55:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.