ICSPA maakt vuist tegen cybercriminaliteit

Dit artikel delen:

Trend Micro, leverancier van op cloud gebaseerde beveilingssoftware, start met bedrijven en overheden de International Cyber Security Protection Alliance (ICSPA). De belangrijkste doelstelling is cybercriminaliteit wereldwijd beter te bestrijden vanuit wetshandhavers. ICSPA wil wetshandhavers van de juiste hulpmiddelen en expertise voorzien. David Blunkett, voormalig minister van Binnenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, is voorzitter.

Volgens eigen zeggen is het de eerste keer dat internationale partners uit de overheid, het bedrijfsleven en wetshandhavers samen de strijd aangaan tegen de toenemende cybercriminaliteit. De ICSPA gaat wereldwijd opereren, maar focust zich op landen die de grootste uitdaging vormen. Welke landen dat zijn, moet nog worden vastgesteld. Rik Ferguson, Senior Security Advisor bij Trend Micro, liet 5 juli tijdens een persconferentie weten dat 'veel van de criminele activiteiten worden geïnitieerd in Rusland en Oekraïne. Het internetnetwerk van China wordt hier veelal voor gebruikt en vanuit Brazilië vinden veel cyberaanvallen op banken plaats.'

David Cameron, de premier van de UK, is blij met de komst van ICSPA; 'Onze regering heeft 650 miljoen pond extra vrijgemaakt om onze nationale infrastructuur te verbeteren, maar de bron van deze dreiging vraagt om een wereldwijde respons. De ICSPA vormt een krachtig netwerk tussen bedrijven en overheden en wordt steeds groter. Groot en krachtig genoeg om cybercrime tegen te gaan.'

AnonymousIRC

Dit jaar werden grote organisaties als Citibank, Sony, de Europese Commissie en Epsilon slachtoffer van cybercrime, waarbij onder andere intellectueel eigendom werd buitgemaakt. Echter zijn de grootste slachtoffers vaak de klanten, waarvan de gegevens op straat komen te liggen. Ook in ons eigen land krijgen wij ermee te maken, zoals op 3 juni 2011, toen AnonymousIRC de klantgegevens van RTL-datingsite Pepper openbaar maakte.

Cybercrime steekt volgens Trend Micro de kop op, omdat het makkelijk geld verdienen is voor hackers; voor achthonderd dollar heb je een Europees paspoort in handen. De hackers maken van speciale ondergrondse forums een soort Marktplaats, waarop allerhande cybercrime-karweien worden aangeboden en gekocht. Zo is er een groep die 180 miljoen dollar verdiende in een jaar tijd door valse beveilingssoftware te verspreiden die een slachtoffer deed geloven dat de pc een virus had waarbij de software wel even zou 'helpen'.

ICSPA

De ICSPA is een nieuwe non-profit organisatie die als doelstelling heeft om de online veiligheid van bedrijven te verbeteren en de internationale wetshandhavers de juiste handvatten en expertise te bieden om cybercrime tegen te gaan. Ze halen hun financiële middelen uit fondsen van diverse overheden en instituten die landen met de grootste dreiging een helpende hand willen bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-06T11:15:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.