Beveiligingswerkstuk kan 2000 euro opleveren

De inschrijvingen voor de Joop Bautz Information Security Award (JBISA)-Award zijn geopend. Deze prijs wordt jaarlijks door ECP.NL, ISACA, NOREA en PvIB uitgereikt aan de Nederlandse student die de meest veelbelovende bijdrage over een actueel onderwerp heeft gepubliceerd binnen het vakgebied Informatiebeveiliging. De prijs bestaat uit een geldbedrag van tweeduizend euro en een oorkonde.

Alle Nederlandse (HBO-, WO-, Bachelor- of Master-) studenten kunnen meedingen naar de Award.

Interbancair betaalverkeer

De verenigingen PvIB, ISACA en NOREA reiken sinds 2001 jaarlijks een Award uit op het gebied van Informatiebeveiliging.

In 2010 werd de prijs verdeeld over twee winnende werkstukken. Charles Beusenberg en Jerry Fasten wonnen een award voor hun studie over de rol van it auditors bij het omvallen van de financiële grootmacht Lehman Brothers. Dat vormde de opmaat voor de kredietcrisis. Beusenberg en Fasten betoogden in hun rapport dat it auditors onvoldoende zicht hebben op ketenrisico's in het interbancaire betaalverkeer.

Procesbeheersing

Ook Sjoerd Peerlkamp en Maarten Nieuwenhuis ontvingen in 2010 een prijs. Zij kregen die voor hun thesis over de explosie van het BP boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Daarin geven ze een overzicht van beveiligingsrisico's binnen de procesbeheersing, onder meer door het oprukken van 'general purpose' informatietechnologie. Daarnaast zijn verouderde systemen kwetsbaar, vanwege het wegvallen van leveranciersondersteuning.

Poort 8080

In 2009 werd de prijs gewonnen door twee studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Thijs Kinkhorst en Michael van Kleij. Zij betoogden in hun afstudeerscriptie dat malware die misbruik maakt van beveiligingslekken in browsers kan worden herkend aan bepaalde karakteristieken van het http-verkeer. Het gebruik van poort 8080 is zo'n aanwijzing, net als de geografische locatie waarvandaan de website gehost wordt.

Joop Bautz Information Security Award (JBISA)-Award

De JBISA-award draagt de naam van de in 2000 overleden Joop Bautz, een pionier binnen het vakgebied Informatiebeveiliging. De prijsuitreiking vindt plaats op 12 oktober 2011 op een beveiligingscongres in Zeist. De ingezonden werken worden gepubliceerd op de JBISA-website. De schrijver van het winnende werkstuk ontvangt tweeduizend euro.

De inschrijving sluit per 15 augustus 2011. Lidmaatschap van één van de deelnemende verenigingen is geen voorwaarde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-13T14:15:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.