Fox-IT helpt bij opsporing Anonymous-hackers

Dit artikel delen:

Het Delftse ict-beveiligingsbedrijf Fox-IT heeft de Nationale Recherche geholpen bij de opsporing van vier Nederlandse hackers die in verband worden gebracht met hackerscollectief Anonymous. Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche kreeg bij de opsporingsactie technische ondersteuning en advies van het ict-bedrijf. De politie schakelt bij de opsporing van computercriminaliteit vaker de hulp in van het bedrijf uit Delft.

Het ict-bedrijf en het Openbaar Ministerie (OM) willen verder weinig kwijt over de samenwerking. De politie arresteerde dinsdagavond 19 juli 2011 vier verdachten die in verband worden gebracht met het internationale hackerscollectief Anonymous. Die groep wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor het hacken van de websites van creditcardmaatschappijen.

De Nederlandse verdachten zijn een 35-jarige man  uit Roosendaal, een 25-jarige man uit Rotterdam, een 18-jarige man uit Breda en een 17-jarige man uit Doetinchem. De mannen worden verdacht van het hacken van verschillende websites, waaronder de datingsite Pepper.nl, het internettelefoon- en chatbedrijf bedrijf Nimbuzz en de website Bronkerk.nl.De arrestaties in Nederland vonden plaats in een internationaal gecoördineerde actie waarbij in de Verenigde Staten door de FBI veertien verdachten van computercriminaliteit zijn aangehouden.

Twitter

Volgens het Openbaar Ministerie opereerde de Nederlandse groep onder de naam AntiSec NL (Anti Security Nederland) en is vermoedelijk voortgekomen uit het internationale collectief van Anonymous. De groep AntiSec NL zocht de afgelopen tijd de publiciteit met een account op Twitter. Daar werd verslag gedaan van inbraken in computersystemen.

Er zijn vijftien computers, externe harde schijven en andere gegevensdragers in beslag genomen. Die apparatuur wordt volgens het OM in Driebergen onderzocht. Een OM-woordvoerder vertelt dat een bedrijf ook als bewaarder van de apparatuur kan worden aangewezen, maar in dit geval zou de apparatuur niet bij Fox-IT staan.

Het Team High Tech Crime kwam de verdachten op het spoor door zelf met een schuilnaam het chatkanaal van de hackers binnen te gaan. In korte tijd konden de verdachten worden geïdentificeerd. Zij zijn daarop onmiddellijk aangehouden.

Botnet

Fox-IT werd eerder ingezet bij de opsporing van het Bredolab-botnet. De OM-woordvoerder meldt dat er al enkele jaren een samenwerking is tussen Fox-IT en de politie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

FOX-it is toch van justitie en de gerechtelijke macht zelf!
Dit is hier op Curaçao algemeen bekend!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-20T15:49:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.