Hacker: ik kan Apple MacBook opblazen

Dit artikel delen:

De accu van een Apple MacBook is zodanig te hacken, dat deze op afstand tot ontploffing kan worden gebracht. Dit beweert beveilingsonderzoekers Charlie Miller. Hij zal de methode op 3 augustus 2011 onthullen tijdens de Black Hat-hackersconferentie. Miller gaf aan dat het om niet-verwijderbare malware gaat die wordt geïnstalleerd op de chips van de accu. De onderzoeker heeft ook een tool gemaakt waardoor zo'n hack voorkomen kan worden.

Volgens Miller wordt de malware geïnstalleerd door in te breken via het standaard wachtwoord, maar bereikt zijn doel alleen als er een kwetsbaarheid is in de interface tussen chips en het OS X. Het laten ontploffen van de accu door oververhitting is niet het enige wat de hacker beweert te kunnen doen. Het OS zou ook opnieuw geïnstalleerd kunnen worden en er zou data gestolen kunnen worden van de MacBook.

Miller heeft nog geen bewijs getoond dat het hem lukt een MacBook op te blazen en het is ook niet bekend of deze manier van hacken ook op andere laptops kan worden gedaan. Als het Miller wel lukt tijdens de Black Hat-hackersconferentie een MacBook te hacken, dan heeft hij ook al een tool hier tegen bedacht. Deze tool maakt willekeurige wachtwoorden aan voor de firmware van de batterij. Het heeft echter als nadeel dat het voor Apple onmogelijk is de software van chips te herstellen door middel van een software-update.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In een ander artikel wordt duidelijk dat hij zegt dat het 'misschien mogelijk' is om de beveiliging tegen overladen uit te schakelen. In de praktijk zijn er ook fysieke beveiligingen die oververhitting moeten tegengaan. De beste man denkt dat het moet kunnen, maar heeft het nog nooit geprobeerd. Ook andere bevindingen (zoals zijn idee dat een besmette accu je laptop zou kunnen besmetten) zijn alleen als gedachtenexperiment uitgevoerd. Het enige dat hij heeft aangetoond is dat de firmware van MacBook-accu's te manipuleren is.

Wat een onnozel verhaal. Weer iemand die probeerd met niet bewezen onzin naam te maken voor zijn (waarschijnlijk eigen) bedrijf.

Probeer eerst maar eens überhaupt te hacken, of wil hij voor zijn experiment een niet beveiligd systeem hebben?

Charlie Miller is een bekende hacker met een arbeidsverleden bij de NSA. Daarnaast heeft deze hacker al eerder aangetoond MacOS in recordtempo te kunnen hacken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-26T11:50:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.