Rijkswaterstaat wil software-eisen verbeteren

Dit artikel delen:

Rijkswaterstaat (RWS) gaat scherper toezien op de software-eisen van infrastructurele werken zoals bruggen en sluizen. Dat blijkt uit een marktconsultatie die de organisatie begin juni heeft uitgezet onder leveranciers op het gebied van kwaliteit en testen rond software-ontwikkeling. In het derde kwartaal van 2011 wil Rijkswaterstaat een Europese aanbesteding starten. RWS zoekt 'onafhankelijke leveranciers die de productkwaliteit namens de organisatie controleren en die op een procesmatige wijze testen'.

'In de huidige situatie heeft Rijkswaterstaat Data-ICT Dienst/Applicatiemanagement (DID/IAP) te weinig grip op de requirements (de eisen en wensen voor het functioneel software-ontwerp, red.), en hebben we niet voldoende expertise om deze te beoordelen op bijvoorbeeld testbaarheid en herleidbaarheid. De aanbesteding moet ervoor zorgen dat IAP de grip krijgt en dat de eigen mensen hierin worden opgeleid', zo staat in de Marktconsultatie 'Kwaliteit & Testen IAP'.

IAP werkt 'aan het uniformeren van kwaliteit- en testprocessen' en 'zoekt een partij die dat op eenduidige manier kan ondersteunen'. Daarom zoekt de dienst 'onafhankelijke leveranciers die de productkwaliteit namens RWS controleren en die op een procesmatige wijze testen volgens het IAP testproces.'

RWS wil regie-functie

De dienst zelf wil zich meer gaan richten op de software-eisen. Zo hoopt IAP 'controle te krijgen over de input van nieuwe releases en nieuw te ontwikkelen dienstverlening'. IAP streeft er daarbij naar 'meer en meer een regiefunctie te vervullen en de operationele taken aan de markt over te laten'.

De Europese aanbesteding, die RWS in het derde kwartaal van 2011 wil publiceren, richt zich op 'het verbeteren van het interne testproces': 'Door het aantrekken van een Quality Assurance (QA) partij wil IAP zijn proces- en product-kwaliteit verbeteren.'

Op dit moment neemt IAP 'op ad hoc basis' diensten en resources op het gebied van kwaliteit en testen af van de markt, voornamelijk op basis van inhuur of productafspraken.

In de praktijk leidt deze situatie er vaak toe dat de aannemer zelf bepaalt welke Factory Acceptance Test en Site Acceptance Tests worden uitgevoerd. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook bij de Ketelbrug, zo valt te lezen in het rapport van de Onderzoeksraad voor veiligheid. Alleen wanneer RWS daar expliciet om vraagt, worden extra tests uitgevoerd.

Verbeteren testproces

Voor deze vaste prijs zoekt RWS een partij voor het leveren van 'kwaliteitsinstrumenten', die 'de productkwaliteit van applicaties of software- en hardwareketens verhogen'.

Daarnaast wil RWS de coördinatie- en uitvoeringswerkzaamheden rond softwaretests uitbesteden. Daarbij gaat het om functionele, gebruikers- en product acceptatietests van nieuwe software of software-releases.

Ook verzoekt RWS om 'gevraagde en ongevraagde advisering, gericht op het verhogen van de kwaliteit en ict-dienstverlening van RWS'.

RWS stelt: 'Door structureel testen in te voeren in een zo vroeg mogelijk stadium van het ontwikkeltraject verhoogt IAP de kwaliteit van haar producten.' Leverancier(s) wordt daarom onder meer ook gevraagd om de wensen en eisen van het functioneel software-ontwerp te beoordelen.

ICT Applicatiemanagement (IAP) van Rijkswaterstaat

De afdeling ICT Applicatiemanagement (IAP) is onderdeel van de Data- ICT Dienst van Rijkswaterstaat (RWS).

IAP voert regie over het laten ontwikkelen van nieuwe releases door marktpartijen en over nieuwbouw van applicaties door inschakeling van ICT project Management (IPM). IAP is verantwoordelijk voor het kwaliteitsmanagementtraject over al deze opgeleverde producten.

Rijkswaterstaat (RWS) is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van infrastructuur en milieu.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uitbesteden is misschien wel goedkoper, maar dus niet beter of veiliger. Je core-business nooit uitbesteden dus. Engineers houden dus, management inhuren (ja klinkt precies omgedraaid, maar management is niet core-business; kennis wel). Een projectleider dient de zaken te regelen die de engineers aan hem uitbesteden (budget regelen bv, planning inkloppen, vergaderen, buro's regelen, etc.). Engineers dienen te engineeren.

Welke management guru werkt dit eens uit?

"RWS zoekt 'onafhankelijke leveranciers die de productkwaliteit namens de organisatie controleren en die op een procesmatige wijze testen'."

Volgens mij is dat precies wat SIG (www.sig.eu) doet...

RWS DID IAP IPM wie voert regie? Is de DID niet de interne ICT dienstverlener van RWS? Is testen niet een integraal onderdeel bij ontwerp, bouw, implementatie en inbeheername? Is ICT niet ondersteunend aan de business (lees RWS).
Moeten de testen en -momenten niet ook met de business worden afgestemd? Wie voert nu dan regie? Doet IAP dat of DID of ... ? Wat wordt nu uitbesteed? Regie over testen of de IAP of DID?

Ik zie parallellen met de situatie rond tunnels. De beheerder van tunnels is Rijkswaterstaat. De veiligheid van tunnels wordt door Rijkswaterstaat, zoals zij zelf op haar site http://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/veiligheid/tunnelveiligheid/ aangeeft, als een groter risico beschouwd dan de "open weg". Eigenlijk verwacht ik nu ook een aparte risicoanalyse van de door Rijkswaterstaat beheerde bruggen. Deze verkeersobjecten behoren ook niet bepaald tot de "open weg". Tevens is hier sprake van "ketens" die het functioneren van bruggen bepalen. "Ketens" vereisen o.a. een bijzondere manier van de testaanpak van de aan elkaar geknoopte informatiesystemen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-01T08:22:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.