Logica krijgt eindelijk Galileo-opdrachten

Dit artikel delen:

ESA (European Space Agency) gunt twee opdrachten voor de beveiliging van het Europese satellietprogramma Galileo aan ict-dienstverlener Logica. De gunningen hebben een waarde van 55,5 miljoen euro. Het dienstenbedrijf beveiligt de gegevens van de grondstations van de navigatiesatellieten die in Groot-Brittannië en Frankrijk worden gebouwd. Die opdracht heeft een waarde van 42 miljoen euro. Daarnaast is een opdracht voor de beveiliging van de satellietvloot binnengehaald. Dat contract heeft een waarde van 13,5 miljoen euro.

De opdracht voor de beveiliging van het grondstation, het GMS (Ground Mission Segment) wordt samen met het bedrijf Thales Alenia Space France uitgevoerd. Het gaat om de navigatiegegevens die de satellieten terugsturen naar de aarde. Die gegevens worden opgeslagen en beveiligd.

De tweede opdracht omvat de beveiliging van de Constellation Control Facility. Dat is de kern van het grondstation. Van daaruit wordt de beveiliging van de satellieten aangestuurd. De dertig satellieten die in een baan rond de aarde draaien moeten bijvoorbeeld op veilige afstand van elkaar worden gehouden. Dat gebeurt in samenwerking met het Britse Astrium.

Gemiste opdracht

Logica greep eerder naast de aanbestedingen van grote opdrachten voor het satellietprogramma. Het bedrijf overwoog om niet langer mee te dingen met opdrachten voor Galileo maar besloot kort daarop zijn pijlen te richten op de beveiliging van het satellietprogramma.

Galileo

Galileo is de Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem. In totaal moeten dertig (aanvankelijk 32) satellieten de lucht in gaan. Het project is met drie miljard euro de grootste Europese aankoop van technologie ooit. In de testfase ontving Logica al orders van in totaal zeventig miljoen euro.

Logica Space

Logica is sinds 1999 betrokken bij het Galileo-project. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen voor ongeveer zeventig  miljoen euro aan omzet behaald uit opdrachten voor dat ruimtevaartproject. De dienstverlener wil niet zeggen of de ruimtevaarttak winstgevend is.

Logica heeft al ruim dertig jaar lang een tak die zich op ruimtevaart richt. Bij Logica Space werken verspreid over vestigingen in Engeland, Nederland en Duitsland ongeveer driehonderd mensen. Wereldwijd werken er ongeveer 39.000 mensen bij de dienstverlener.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dus er zit (weer) schot in de zaak. Heel goed! Europa moet veel meer van dit soort projecten ondernemen. Veel minder afhankelijk worden van de VS, ik noem bijv. ook zoekmachines, social media, gratis e-mail, embedded besturingssystemen, etc. Als er bijv. een nieuw Europees vliegtuig (c.q. straaljager) ontwikkeld wordt moet Nederland aanhaken. Daar komt ook best veel IT-technologie bij kijken, bijv. navigatie en diagnose software i.v.m. mogelijke mankementen (m.b.v. machine learning). Ook zijn we te veel afhankelijk van Japan en China.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-09T08:12:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.