Driekwart computers besmet met 'malware'

Dit artikel delen:

Het merendeel van de pc-gebruikers is niet op de hoogte van de hoeveelheid 'rotzooi' die zij op hun systemen hebben. Een onderzoek van Symantec wijst uit dat meer dan driekwart van de pc-gebruikers een met spyware of andere kwaadwillende software (malware) geïnfecteerde machine heeft.

Aan dit onderzoek namen tweehonderd mensen deel uit Nederland en België, die zich na een oproep in de dagbladen hadden aangemeld. De deelnemers hebben vervolgens Norton Antivirus geïnstalleerd en hun pc gescand. De logbestanden zijn daarna geanalyseerd door onderzoeksbureau High-low Research.

 

Uit het onderzoek blijkt dat 76 procent van de onderzochte computers geïnfecteerd is met zogenaamde ‘malware’. Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige programmatuur. Spyware (inclusief adware) vormt de grootste groep, 64 procent van de computers is hiermee besmet.

 

Het onderzoek van Symantec toonde ook aan dat bijna één op de drie thuiscomputers (31procent) is besmet met een Trojan Horse. Bijna één op de drie gebruikers (30 procent) heeft een 'dialer' op de computer. Een dialer, een subklasse van een Trojan Horse, probeert de computer te laten bellen naar een duur telefoonnummer. Verder bleek één op de zeven (14 procent) computers besmet met wormen en/of virussen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Berichten gelezen over de virus via startpagina.
Verder heeft men het over dialers WAT IS DIT ???

Een dialer is een inbelprogramma die geïnstalleerd wordt op de computer zonder dat dat de eigenaar dit weet of zonder dat de eigenaar weet waarvoor hij in feite toestemming heeft gegeven (snel alle pop-up vraagjes in IE wegklikken door voor het gemak maar op de "ja" optie te klikken. Het inbelprogramma belt vervolgens niet in bij de eigen provider maar naar een peperduur 0900 nummer. Dialers worden vaak gebruikt door pornosites en zijn net zo goed een plaag als spam dat is of als virussen dat zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-23T11:25:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.