Hackers krijgen voorwaardelijke celstraf

Dit artikel delen:
Voorzitter hamer

De vijf Nederlandse hackers die in 2008 op netwerken van Amerikaanse en West-Europese universiteiten inbraken, hebben een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd gekregen. De Rotterdamse rechtbank acht deelname aan een criminele hackersorganisatie bewezen. De straf is een maand korter dan de eis van het Openbaar Ministerie. De hackers wilden software op de netwerken van universiteiten installeren voor het illegaal downloaden van games en films. Hiervoor hackten zij verschillende systemen binnen de organisaties.

De eis was al mild, daar het OM aangaf dat de mannen maximaal zes jaar celstraf voor hun criminele activiteiten konden krijgen. Het gaat nu om een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, voor criminele activiteiten die drie jaar hebben voortgeduurd. Onder andere de universiteit van Michigan en Kaiserslautern in Duitsland werden slachtoffer van de hackerspraktijken. De hackers hebben aangegeven de daden te hebben gedaan om illegale films en games te kunnen up- en downloaden en dat ze het niet deden met het doel om geld te verdienen.

Criminele organisatie

De hackers, uit Amsterdam, Hengelo, Dokkum, Sloten en Groningen, stonden dinsdag 9 augustus 2011 voor de rechter in Rotterdam. In 2008 werd het vijftal opgepakt voor het hacken van computers, overtreding van de Auteurswet, deelneming aan een criminele organisatie en de diefstal van wachtwoorden. Ze werden destijds niet lang vastgehouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is geen hacken, dit zijn digitale criminelen. Wat een rare lichte straf.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-24T16:38:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.