EU stevent af op ruime bewaarplicht

Dit artikel delen:

De Raad van Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) willen isp's verplichten meer dan alleen zakelijke verkeersgegevens vast te leggen. Dit werd woensdag duidelijk bij overleg tussen justitieminister Donner en de Tweede Kamer.

Donner wil een ruimere bewaarplicht om niet alleen gegevens over facturen, maar ook het surfgedrag van verdachten te kunnen inzetten bij de opsporing en bestrijding van terrorisme. Over de protestbrief tegen de bewaarplicht van de isp’s zei de minister dat de overheid zich niet de handen op de rug moet laten binden door een vermeende rem op innovatie.
Nederland zal als voorzitter van de EU de nu breed gedragen beleidslijn voor een ruime bewaarplicht verder uitwerken. Nederland was eerder voorstander van een beperkte bewaarplicht van alleen factuurgegevens. Volgens Donner moeten er in de EU afspraken komen waar de bewaarplicht minimaal aan moet voldoen om internationale samenwerking en opsporing mogelijk te maken.
Wel zei de minister de Tweede Kamer toe om in een brief de voordelen en nadelen van deze bewaarplicht uit te werken. Volgens hem heeft een onderzoek van accountantskantoor Kpmg aangetoond dat de invoering van de bewaarplicht geen hoge kosten met zich meebrengt. Ook zei hij toe dat deze week de bewaarplicht niet in de Europese JBZ-raad in stemming komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij weer een zinloze aktie van overheden. Wanneer ISP's daadwerkelijk deze verplichting krijgen, gaan alle Europese Internetgebruikers (crimineel of niet) via andere landen anoniem surfen. Er bestaan in de wereld al in genoeg landen servers, waarvandaan je verder anoniem kan surfen, en vanaf die servers is je surfgedrag niet meer te traceren. Wanneer worden overheden nu eens wakker! De nederlandse overheid ( Brein etc.) geeft kapitalen uit aan processen tegen vermeende fraudeurs. Wannneer betreffende bedrijven (bijv. Emule.NL) worden gedwongen door rechters bepaalde aktiviteiten te stoppen, zetten de bewuste veroordeelde bedrijven hun aktiviteiten vanuit andere landen gewoon voort met ietwat gewijzigde domein namen. Zinloos belastinggeld over de balk smijten dus.
Wanneer begint men zich te realiseren dat het Internet zich niet laat regelen door lokale regels?

Mee eens! Als providers emailtjes moeten gaan bewaren, gaat iedereen over op een vorm van instant messaging die niets met smtp te maken heeft. De maatregelen van de overheid zijn omslachtig, duur en eenvoudig te omzeilen. Zolang de overheid de natuur van internet niet begrijpt en vasthoudt aan haar oude beheersmethoden, zullen nog heel wat geldverslindende en bijvoorbaat achterhaalde methoden worden gelanceerd.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-01T13:44:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.