Volkskrant bemoeilijkt toegang Nep-Googlebot

Dit artikel delen:

Dagblad De Volkskrant weert zich tegen bezoekers die zonder registratie artikelen uit het archief willen inzien. Voor die zoekactie verkleden de bezoekers hun browser als 'Googlebot'.

"Dit misbruikt heeft onze aandacht", aldus chef-redacteur Geert-Jan Bogaerts. Volgens Bogaerts wordt er gewerkt aan het opwerpen van drempels tegen de Nep-Googlebot. Het is volgens hem geen prioriteit. "Een hacker komt er toch wel bij."
Google indexeert de artikelen die op de website van het dagblad verschijnen. Deze zijn ook zonder toegangscodes later nog zonder problemen in te zien. De browser hoeft zich dan alleen maar voor te doen als Googlebot. Dat kan onder meer met de ’User Agent Switcher’, een plugin voor webbrowser Firefox. Een andere methode is het toepassen van openbare login en wachtwoorden, opgeslagen in onder meer database Bugmenot.
De zoekmachine indexeert niet de rest van de artikelen van de Volkskrant. De browser verkleden heeft daar geen effect.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind het puur flauw van de Volkskrant, en trouwens ook van alle andere kranten die dit doen, om hun artikelen achter een login te verstoppen. Ik vind ook dat men elkaar daarin naäapt. Als men dit doet voor bepaalde delen van de site, waarvoor betaald moet worden, dan kan ik het me nog wel voorstellen. Maar als men artikelen werkelijk gratis wil aanbieden, al dan niet als lokkertje voor de papieren editie of de uitgebreidere webversie o.i.d., dan moet men de lezers (potentiële klanten) niet in dat stadium al dwingen persoonlijke gegevens af te staan. Ik heb diverse sites van dagbladen al enige tijd geleden gemaild dat ik nooit een abonnement op welke dienst dan ook zal nemen zolang men in deze onzinnige pesterij volhardt. Geen reactie natuurlijk. Gekte geneest niet snel.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-02T13:17:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.