Kabinet versterkt aanpak identiteitsfraude

Dit artikel delen:

Het kabinet wil met een aantal wettelijke maatregelen identiteitsfraude verder indammen. Straks is het strafbaar om een identiteitsbewijs, zoals een rijbewijs of een vreemdelingendocument, van een ander te gebruiken. Nu geldt dit alleen voor reisdocumenten, zoals een paspoort. Ook legt het kabinet frauderen met biometrische identiteitsbewijzen aan banden.

Door deze aanpassing wordt het volgens het kabinet gemakkelijker de zogeheten ‘lookalike'-fraude aan te pakken, waarbij iemand zich legitimeert met een identiteitsbewijs van een persoon die op hem lijkt. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

De maatregel is volgens het kabinet een antwoord op de pogingen van fraudeurs die nieuwe wegen zoeken om een identiteit voor te wenden. Dat doen ze 'bijvoorbeeld om een uitkering of bankrekening aan te vragen of voor zorg in een ziekenhuis.'

Fraude met biometrische identiteitsbewijzen

Ook zegt het kabinet personen aan te pakken 'die frauderen met biometrische identiteitsbewijzen' met het doel daarvan bijvoorbeeld gebruik te maken om de identiteit van een ander te misbruiken.

'Het gaat dan om de aanpak van mensen die bewust hun vingertoppen verminken waardoor de afdrukken daarvan niet langer geschikt zijn als identificatiemiddel', aldus het kabinet. 'Of die zich laten opereren aan vingertoppen of gezicht om een nieuwe identiteit te verkrijgen met als doel daar misbruik van te maken. Deze biometrische identiteitsbewijzen worden steeds vaker gebruikt voor het vaststellen van iemands identiteit, een nieuwe ontwikkeling waar het wetsvoorstel bij aansluit. Het is immers van belang strafrechtelijk te kunnen optreden als iemand met deze bewijzen fraudeert.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-16T15:58:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.