Kabinet: meer dan één certificaat per systeem

Dit artikel delen:

Het kabinet wil de weerbaarheid tegen inbreuken op het certificaatsysteem vergroten door meerdere certificaten in één systeem op te nemen. Zo kan gemakkelijker worden overgeschakeld. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een persbericht.

Om 'de kwetsbaarheid van digitale communicatie van en met de overheid te verminderen', kiest het kabinet voor een driesporenbeleid: de overheid moet beter worden beveiligd, de digitale infrastructuur moet na inbreuken sneller weer in de lucht kunnen zijn en er moet meer internationale samenwerking komen.

Meldplicht voor ict-incidenten

Het kabinet wil 'de weerbaarheid tegen inbreuken' onder meer vergroten door het opnemen van meerdere certificaten in één systeem, 'zodat makkelijk kan worden overgeschakeld'. Ook wil het kabinet een meldplicht voor ict-incidenten voor organisaties die cruciale maatschappelijke functies vervullen.

Omdat 'inbreuken op de veiligheid van internet nooit geheel kunnen worden uitgesloten' wil de regering het herstelvermogen van de digitale overheidsinfrastructuur verhogen. Dat wil het kabinet doen door het 'toezicht te verbeteren' en 'kaders te stellen'.

Diginotar

Tot slot wil het kabinet 'de ervaringen met de Diginotar-problematiek actief uitdragen in internationaal verband, zodat gewerkt kan worden aan structurele verbeteringen op mondiaal niveau'. Wat dat laatste exact inhoudt, wordt niet gepreciseerd.

Ernstige verstroringen zijn volgens het kabinet niet opgetreden, zo schrijven ministers Donner en Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer. Niet alleen zijn certificaten volgens Donner 'direct' vervangen, daarnaast is het aantal verstoringen als gevolg van de Microsoft-update 'beperkt' tot problemen bij digitale loketten van 'enkele gemeenten'.

Boordcomputer Taxi

Nog niet alle Diginotar-certificaten zijn uitgefaseerd. Dat zal 'de komende periode' gebeuren. Op 'sommige terreinen' zal dat tot 'vertraging' leiden. Zo wordt de invoering van de boordcomputer in de taxi, die was gepland op 1 oktober 2011, ongeveer zes maanden uitgesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoezo direct vervangen? Ik wacht al meer dan een week totdat mijnpensioenoverzicht.nl weer beschikbaar is. Volgens het berichtje op de site kan dit 'een paar dagen' duren..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-19T11:37:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.