Variant van Zafi-worm verpakt in kerstgroet

Dit artikel delen:

De feestdagen zijn bij uitstek geschikt voor het verspreiden van virussen. Op dit moment waarschuwen de verschillende antivirus-leveranciers, zoals Sophos, voor de nieuwe variant van de Zafi-worm.

De W32/Zafi-D-worm brengt een kerstgroet in verschillende talen. De kans op besmetting en verspreiding in Nederland is groot, omdat de boodschap ook in het Nederlands aangeboden wordt.
 
"De belangrijkste waarschuwing blijft dat iedere emailgebruiker ook in deze tijd email van onbekende afzenders blijft wantrouwen en attachments in ieder geval niet zomaar opent", aldus Marnix van Meer van Crypsys Data Security. "De mens blijft de zwakste schakel in de beveiliging. Nieuwsgierigheid wint het keer op keer van gezond verstand. Een virus als deze benadrukt de noodzaak van herhaalde 'security awareness'-trainingen."
 
De worm is waarschijnlijk afkomstig uit Hongarije en is de vierde variant van het virus. In tegenstelling tot de drie eerdere versies zit er dit keer geen politieke boodschap in verborgen. De email bevat een 'bewegende gif' van twee smiley's. Bij het openen van het attachment verschijnt bewust een foutmelding om de lezer te laten geloven dat de code niet is uitgevoerd. De besmetting heeft dan toch al plaatsgevonden. Het virus gebruikt meerdere verspreidingstechnieken en tracht onder andere antivirus-software uit te schakelen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-16T11:30:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.