Opta legt Nederlandse spammers boetes op

Dit artikel delen:

De Opta, de Onafhankelijke Post en Telecom-municatie Autoriteit, heeft de eerste boetes opgelegd aan verzenders van spamberichten. Het gaat om spam verzonden per e-mail en per sms.

In totaal heeft de Opta € 87.500,- aan boetes opgelegd. De hoogste boete komt op € 42.500,-. In de meeste gevallen bestaan de totaalbedragen uit afzonderlijke boetes voor de overtreding van het versturen van spam, het achterwege laten van de juiste (adres)gegevens van de verzender van het bericht en het niet opnemen van een afmeldingsmogelijkheid.

De Opta is in actie gekomen op basis van klachten die zijn ingediend op de website www.spamklacht.nl. Naast elektronisch en juridisch onderzoek heeft de Opta een tweetal invallen gedaan om gegevens en apparatuur te vorderen.
De boete van € 42.500,- is opgelegd aan een persoon die betrokken was bij vier spamverzendingen. Tweemaal ging het om zelfstandige spamverzendingen door deze persoon. Onder de naam ‘Kolik’ werd opgeroepen medicijnen te kopen en onder gebruik van de naam van de bekende spambestrijder Rejo Zenger werd het boek Mein Kampf aangeprezen. De heer Zenger heeft hiervan ook aangifte bij de politie gedaan.
In twee andere gevallen heeft bovengenoemde persoon spamberichten verstuurd samen met Groenendaal Uitgeverij BV te Hilversum. Hierbij ging het om berichten uit naam van ‘SNK’, waarin werd opgeroepen tot de aanschaf van cd-rom’s voor het maken van offertes en het regelen van financiële zaken. Daarnaast werd een bericht verzonden uit naam van ‘Tekstbureau voor Marketingteksten’, waarin werd opgeroepen opdrachten te verstrekken voor het schrijven van marketingteksten. De Opta heeft het betrokken bedrijf in totaal een boete van € 25.000,- opgelegd.
In een derde geval is in totaal een boete van € 20.000,- opgelegd aan Stichting Yellow Monday, handelend onder de naam ‘Purple Friday’ te Etten-Leur, die spam per sms verstuurde. Onder gebruik van de sms-code 3545 werden ongevraagd sms-berichten verzonden, zonder dat de ontvanger daarvoor toestemming had verleend en zonder dat de juiste adresgegevens van de verzender werden vermeld. De ontvanger werd per bericht € 1,10 in rekening gebracht. Het was bovendien moeilijk voor benadeelden om van deze sms-berichten af te komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De eigenaar van Yellow Monday/Purple Friday/SMS 3545, kwam in 2003 ook al in opspraak door zijn deelname aan de ontslagzwendel in de IT sector (zie o.a. Computable van 30 mei 2003). Verder raakte hij in 2003 nog betrokken bij de spamacitiviteiten van Shafer, Serengetti en Gadzilly en heeft hij inmiddels meerdere dubieuze faillissementen op zijn naam staan (oa Bright IT en Serengetti).
En in het verleden dook zijn naam ook al op i.v.m. de discotheek Barocci, die wegens overlast gesloten werd.
De praktijken van SMS 3545 zijn niet nieuw: al vanaf het voorjaar van 2004 wordt daar al tegen gewaarschuwd op diverse internetfora.

Het is opvallend dat dubieuze personen voortdurend door kunnen gaan met het ontplooien van schadetoebrengende praktijken, zonder dat daar adequaat en tijdig tegen wordt opgetreden. Wel, laten we hopen dat deze boete het begin is van meer.

Lees meer op:
http://www.freewebs.com/belverbs

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-28T13:30:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.