Identity & Access Management verandert naam

Dit artikel delen:

De conferentie Identity & Access Management (IAM) heet vanaf 2011 Access Governance. Dat komt volgens organisator IIR ICT door de verschuiving die plaatsvindt in de securitymarkt. Maarten Stultjens van Elephant Security: 'Vroeger was beveiliging een stuk technischer, maar nu gaat het vooral om het beheer van toegang. De meeste bedrijven verlenen hun toegang op de verkeerde manier.'

'Er moet vaak iets ergs gebeuren, voordat mensen beseffen dat het anders moet', zegt Rachel Marbus, it-jurist en adviseur bij adviesbureau KPMG. Ze leidt op de Access Governance het privacy-debat.

Maarten Stultjens is spreker tijdens de inleiding van de conferentie. Stultjens: 'Een voorbeeld van Access Governance die niet zo goed is verlopen tot nu toe, is die bij een Duitse bank. Daar ben ik nu bezig de autorisatiedata op orde te brengen, want de helft van de inlog-accounts is niet te herleiden naar een persoon en de functies van de medewerkers zijn niet goed geregistreerd. Het verlenen van toegang op basis van 'need-to-know' is hierdoor onmogelijk. Het ict-beheer registreert wel dat er iemand wordt aangemeld, maar een verdere structuur van het beheer ontbreekt er vaak aan. Wat doe je als een werknemer van functie verandert of weggaat?'

Op de agenda

Marbus en Stultjens merken dat access governance steeds vaker op de agenda komt bij bedrijven. Marbus: 'Maar er is nog een grote slag te maken. Veel bedrijven beginnen er niet aan omdat het geld kost. Je verdient geen geld met access governance, denken ze, maar het kan je een hoop geld kosten als je het niet op orde hebt. Bij banken hebben zich recent enkele incidenten voorgedaan als gevolg van ontoereikend autorisatiebeheer. Controle op toegangsrechten is een belangrijke randvoorwaarde om als organisatie de risico's rondom primaire processen te beheersen.'

Computable-korting op Access Governance 2011

Computable-lezers kunnen met 10 procent korting naar de conferentie Access Governance op 6 en 7 december 2011 in Breukelen. Vul daarvoor op het aanmeldformulier in het VIP-vak de kortingscode B1394COMP in.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

What's in a name, echter ik lees: "Vroeger was beveiliging een stuk technischer, maar nu gaat het vooral om het beheer van toegang."
Dan zou een conferentienaam eindigend op Management veel passender zijn dan een eindigend op Governance. Governance is toch echt besturen op Raad van Bestuur niveau, volgens ISO 38500.
Het volgende begrip dat we kunnen toevoegen aan de naaminflatielijst? Ik hoop toch van niet.

Deze lijn doortrekken betekent dat het werkwoord zich te ver heeft ontwikkeld in de richting operationeel - strategisch en het zelfstandig naamwoord steeds meer tot de essentie beperkt wordt. Dan zou de volgende titel 'knowledge planning & control' kunnen zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-25T09:37:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.