'Securitybedrijven verkopen spyware door'

Dit artikel delen:

Klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft een website genaamd Spy Files geopend met informatie over it-bedrijven die ict-spionage oplossingen leveren. Zo zouden diverse securitybedrijven spyware doorverkopen aan overheden over de hele wereld, onder andere aan dictaturen. Een van die securitybedrijven is volgens het bedrijf van Julian Assange het Nederlandse Fox-IT.

Volgens Wikileaks is er sinds 11 september 2001 een nieuwe miljardenindustrie opgestaan, waarin Westerse security-bedrijven op grote schaal massa-interceptie-systemen bouwen om daarmee voor inlichtingendiensten informatie in te winnen over 'politieke tegenstanders'. Wikileaks bouwde speciaal voor deze industrie een website met spionagebestanden, die inmiddels gevuld is met 287 documenten van ongeveer 160 securitybedrijven.

Op deze site staan ook drie bedrijven uit Nederland: Group 2000, Pine Digital Security en Fox-IT. Alledrie zouden ze internetmonitoringsoftware aan overheden verkopen en Group 2000 doet dat ook met software voor het monitoren van mobiele telefoons. Fox-IT zou zelfs trojans en andere spyware aan overheden verkopen, maar dat ontkent het bedrijf tegenover Tweakers.net.

Group 2000

Tegenover Computable verklaart Richard Coppens, algemeen directeur van Group 2000, dat zijn bedrijf uberhaupt niet aan overheidsinstanties levert. 'Wikileaks heeft zijn huiswerk niet goed gedaan. Ze scheren een groot deel van de bedrijven over een kam, alsof ze allemaal aan dictatoriale regimes leveren. Wij leveren inderdaad software waarmee telefoons kunnen worden getapt, maar dit doen wij alleen aan telecombedrijven. Wikileaks is wat dat betreft allemaal andere Nederlandse bedrijven vergeten en zelfs de marktleider staat er niet op: het Israelische Verint.'

Volgens Coppens zijn telecombedrijven ertoe verplicht telefoons af te tappen, wanneer ze hiervoor een bevel krijgen van de officier van justitie. Coppens: 'Dat is een regel die binnen overheden, waaronder de Nederlandse geldt. We verkopen echter puur software aan telecombedrijven en niet aan overheden. We verkopen sowieso geen software aan dictators of Arabische landen, dit staat allemaal in onze code of conduct. We hebben wel nauw contact met de Nederlandse overheid, maar dat is juist om te zorgen dat misbruik van zulke software niet kan plaatsvinden.'

Ook het digitale beveiligingsbedrijf Pine Digital Security kan de notitie op Wikileaks niet waarderen. Mark Lastdrager, directeur van Pine: 'Het is in principe goed dat ze dit doen. Ze zouden echter de traditionele lawful inception, waarbij het volgens de wet verplicht is om bijvoorbeeld telefoongesprekken af te tappen, moeten scheiden van de rest. Wij zitten in een heel andere softwarewereld waarin we alleen telecombedrijven en isp's leveren volgens afgedichte wetgeving. We doen geen zaken met dictaturen of Arabische landen, alleen met bedrijven in de Westerse wereld.'

Gamma, Amesys en Blue Coat

De securitybedrijven verkopen hun technologie aan landen over de hele wereld. De bedrijven kunnen zonder dat mensen het weten telefoontjes meeluisteren en computers overnemen. Zelfs de telecomproviders komen er niet achter, volgens Wikileaks. Mensen die een mobiele telefoon bij zich dragen, worden bovendien getraceerd. Deze massa-interceptie zou op grote schaal plaatsvinden.

Er worden in deze industrie niet alleen zaken gedaan tussen Westerse bedrijven en overheden, maar ook landen die minder ontwikkeld zijn. Wikileaks geeft als voorbeeld de afluisterkamers die burgers ontdekten tijdens de protesten tegen de dictaturen in Egypte en Libië in 2011. Die afluisterkamers stonden vol apparatuur van een Brits bedrijf genaamd Gamma, het Franse Amesys en nog meer bedrijven. Alles wat daar gebeurde werd online en via telefoon gemonitord. Securitybedrijf Blue Coat uit Amerika zou zelfs technische tools aan overheden als China en Iran verkopen om te voorkomen dat burgers zich online organiseren om acties tegen de overheid te plannen.

Assad dol op Westerse intentersnuffeltechnologie

Het regime in Syrië van president Assad heeft via een Italiaanse ict-dienstverlener Area SpA een nieuw dataopslagsysteem van NetApp weten te bemachtigen. Dit zou niet mogen gebeuren vanwege een Amerikaanse boycot van het regime van president Asad die hardhandig optreedt tegen demonstranten. Daar wordt de apparatuur 'NetApp Storage Cluster B' in samenwerking met de Syrische veiligheidsdienst ingezet als onderdeel van opslag- en archiveringsoplossing met de naam 'Asfado'. Dit wordt gedaan in samenwerking met het staatbedrijf Syrian Telecommunication Establishment (STE) in een datacenter in de Syrische hoofdstad Damascus. Hiermee kan de Syrische staat onder andere e-mails opslaan en analyseren.Het regime van Assad wist eerder internetfilter-apparatuur van de Amerikaanse it-beveiligingsleverancier Blue Coat te bemachtigen om het Syrische internetverkeer te controleren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-02T11:20:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.