KLPD bespiedt verdachten met software

Dit artikel delen:

De Unit Landelijke Interceptie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) beschikt over spyware die in geval van ernstige misdrijven kan worden geïnstalleerd op de computer van een verdachte. Daarmee krijgen opsporingsdiensten toegang tot die computer en kunnen ze gegevens overnemen. Dit antwoordt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op Kamervragen van D66, SP en GroenLinks.

De oppositiepartijen wilden van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten of de Nederlandse overheid net als de Duitse overheid gebruikmaakt van spyware om het computergebruik van burgers in de gaten te houden. In Duitsland ontstond een politieke rel nadat bleek dat een aantal deelstaten de spionagetool Bundestrojaner van Digitask inzetten.

De leverancier beweert de spyware ook aan Nederland te hebben verkocht. De bewindsman stelt in zijn brief om veiligheidsredenen niet te kunnen aangeven welke software de KLPD gebruikt. De aanschaf ervan heeft ook onder geheimhoudingsverklaring plaatsgevonden.

Beperkte inzet

De minister schrijft verder dat het gebruik van de software, net als de inzet van technische hulpmiddelen voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie in een woning, alleen in bepaalde situaties is toegestaan, namelijk bij ernstige misdrijven op basis van artikel 126I van het Wetboek van Strafvordering. De software mag alleen worden ingezet door daartoe gecertificeerd personeel. Volgens Opstelten is nog slechts in een zeer beperkt aantal gevallen gebruik gemaakt van de spionagesoftware. Hem zijn geen situaties bekend waarin de door de Keuringsdienst van het KLPD gecertificeerde technische hulpmiddelen zijn misbruikt of gehackt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ach, en als het hem wel bekend is dan valt het vast onder een of andere geheimhoudingsplicht. En mocht het toch uitkomen dan "hat Er es nicht gewusst".

De overheid en het OM zijn inmiddels een staat binnen de staat aan het worden die beangstigende vormen aan het aannemen is. Dit alles zonder enige vorm van zelfkritiek en zonder zelfreinigend vermogen.

Tis wat mij betreft gelijk aan een huiszoeking. Als het alleen mag met toestemming van de rechter en er is controle en logging van het gebruik van de software door een onhankelijke partij dan is er niets mis mee.

Levensgevaarlijk, zulke software in handen van ICT-n00bs als politie.

Wie garandeert mij dat partijen als Microsoft niet in deze geheime projecten van justitie betrokken is? Wordt zoiets op afstand geinstalleerd of komt er een agent langs?? Vragen, vragen en nog eens vragen. Het is wachten op de techies die dit eens gaan onderzoeken. Mag je zoiets ook verwijderen of ben je dan strafbaar? ;-)

Gebruik van spyware door KLPD is eigenlijk niet meer dan een extensie van de al gebruikelijke telefoontaps. Een begrijpelijke uitbreiding in de opsporing nu we steeds meer van Internet en computer gebruik gaan maken voor communicatie. Inzet dient natuurlijk ook op dezelfde manier, dus met tussenkomst van een rechter gereguleerd te worden om misbruik te voorkomen.

Er zijn regels voor en die worden gevolgd, verzoek via OM met motivatie, zoals ook voor telefoontaps geregeld is. KLPD tapt en levert aan de opsporende instantie.
Geen geheim....

de softare maak ik morgen bekend want ik weet hoe je het kunt herkennen ! via systeem herstel zie je de door de klpd geinstalleerde softwre !

Het is een primitieve trojan die met goede software gewoon wordt tegengehouden. Dus verspilde overheidsgelden.

http://about-threats.trendmicro.com/Malware.aspx?language=us&name=BKDR_R2D2.A

http://www.microsoft.com/security/portal/Threat/Encyclopedia/Entry.aspx?Name=Backdoor:Win32/R2d2.A&ThreatID=-2147316988Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-13T11:58:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.