Nationaal Cyber Security Centrum krijgt groen licht

Dit artikel delen:

Het Nationaal Cyber Security Centrum (Ncsc) is officieel van start gegaan. Het Ncsc moet Nederland weerbaarder maken in het afslaan van digitale aanvallen op vitale infrastructuuronderdelen. In het centrum worden kennis en expertise ontwikkeld op het gebied van internetbeveiliging. Op basis van die expertise kunnen organisaties en instanties maatregelen nemen om te voorkomen dat computercriminelen hun slag slaan.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie opende Nationaal Cyber Security Centrum op 11 januari jongstleden. De oprichting van het centrum is volgens de bewindsman een belangrijke stap om de weerbaarheid van Nederland tegen ict-verstoringen door hackers, cybercriminelen en andere kwaadwillenden te versterken. Het Ncsc zal ook ondersteuning bieden bij incidenten en crisisbesluitvorming op het gebied van digitale veiligheid.

Expertisecentrum

Het Ncsc moet uitgroeien tot het Nederlandse expertisecentrum op het gebied van cybersecurity. In eerste instantie wordt de kennis van organisaties binnen rijksoverheid gebundeld. Zo is Govcert.nl, het cyber crime-team van de rijksoverheid, in het Ncsc opgegaan. Ook zijn verschillende ministeries vertegenwoordigd in het centrum, evenals de politie, het openbaar ministerie, het Nederlands Forensisch Instituut en de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (Aivd). In een later stadium zal samenwerking worden gezocht met bedrijven, bijvoorbeeld uit de telecom- en nutssector.

Strategie

Met het oprichten van het Ncsc is een belangrijk punt uit de Nationale Cyber Security Strategie gerealiseerd. Deze strategie staat in het regeerakkoord van het huidige kabinet. In juni 2011 werd al de Cyber Security Raad geïnstalleerd, met vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en wetenschappers. De raad adviseert de regering en private partijen gevraagd en ongevraagd over relevante ontwikkelingen op het gebied van digitale veiligheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-16T11:04:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.